- Od kuchni
- Od kuchni
Lemoniada z lawendy i lody z pędami sosny. Oto chatka zielarki w samym centrum Warszawy!
Czy wiesz, jakie właściwości mają zioła? Tu nie tylko się tego dowiesz, ale i spróbujesz zielarskich receptur. Ciastka, lody, kawy roślinne, kanapki i lemoniady – wszystko to z dodatkiem płatków, wywarów i naturalnych syropów! Niespodzianka dla miłośników natury czeka tuż przy placu Zbawiciela.
Zioła są tu wszędzie, jak w chatce zielarki albo szeptuchy – rosną na stołach, pachnące bukiety suszą się nad głowami, zamówisz je zaparzone w kubku (zabierzesz potem do domu, jeśli któreś bardzo ci posmakowały), zjesz w tarcie – ciasto z pokrzywą ma już swoich zagorzałych fanów, podobnie jak ciasteczka z lawendą czy brownie z topinamburu.

Zachwyceni warszawiacy mówią, że takiego dzikołąkowego klimatu było im potrzeba, bo można tu cudownie odreagować miejski stres, wdychając aromaty ziół, popijając dobroczynne napoje, zajadając ekologiczne smakołyki, a na koniec robiąc zakupy – ogromny wybór marki Dary Natury.
Warto śledzić facebookowy profil Pijalni, bo organizowane są tu ciekawe wykłady (więcej informacji o warsztatach w Pijalni i nie tylko), a to o ziołach poprawiających zimą odporność, a to o jadalnych chwastach. Prowadzi je Mirosław Angielczyk, twórca pierwszego w Polsce zielarskiego Ogrodu Botanicznego w Korycinach oraz właściciel firm Dary Natury i Ziołowy Zakątek.

Kontakt
Warszawa