werandcountry.pl weranda.pl
  • Od kuchni
  • Od kuchni

Pierwsza lodziarnia Lukullusa w Warszawie

autor: Alicja Szulczyk

Od 11 maja będzie można cieszyć podniebienie deserami od Lukullusa podanymi w zupełnie nowej odsłonie. Marka otwiera swoją pierwszą lodziarnię na warszawskim Powiślu.

Lukullus przyzwyczaił nas do dbałości o każdy detal: od grafik na opakowaniach, przez doprecyzowane desery, po lokalizacje i wystrój swoich cukierni. W pierwszej lodziarni Lukullusa przy ul. Rozbrat 22/24 na warszawskim Powiślu nie będzie inaczej, choć czekają nas i niespodzianki.


Gdzie na lody? Do St.Tropez!

Pierwszą z nich jest odstępstwo od nawiązań, choćby graficznych, do stolicy. Na okres wiosenno-letni Lukullus wyjeżdża na wakacje. Nowy lokal w sezonie będzie działać pod szyldem Lukullus w St. Tropez, a każdy, kto go odwiedzi, poczuje się jak na Lazurowym Wybrzeżu, pełnym słońca, palm, pięknych ludzi, ale i... lastryko i złota. Drugą niespodzianką są oczywiście smaki lodów.

lukullus lodziarnia w warszawie
nowa lodziarnia lukullus powiśle
Na zdjęciach powyżej: witryna, promująca lodziarnię, w cukierni Lukullusa na ul. Chmielnej; artykuł otwiera zdjęcie witryny z reklamą lodziarni Lukullusa w cukierni na ul. Mokotowskiej, fot. Window Stories by Malwa

Lody jak dawniej? Niezupełnie.

W menu lodziarni znajdziemy ulubione desery od Lukullusa, przetłumaczone – jak czytamy na stronie internetowej marki – na język lodów. Wśród smaków nie zabraknie więc m.in. czekoladowego, wegańskiego sorbetu inspirowanego ciastkiem Armaniego, tłustych mlecznych lodów z prawdziwą wanilią (jak w Ptysiu z Pasją), czy ananasowo-kokosowego połączenia w wegańskich lodach Pina Colada (ciastko o tej samej nazwie).


Najlepsze lody w Warszawie?

Smaki lodów Lukullusa tworzą składniki wysokiej jakości, które autorzy receptur znaleźli w Polsce (jak chociażby sok z owoców cytrusowych yuzu) i za granicą. Bo zarówno w lodach, jak i deserach Lukullusa, jeśli róża, to z bułgarskiej Doliny Róż, a wanilia tylko Bourbon z Madagaskaru. Do tego samodzielnie produkowane pasty z orzechów i owoce do sorbetów (m.in. truskawki i rabarbar) macerowane przez dwadzieścia cztery godziny, tak aby wydobyć z nich smak do ostatniej kropelki.

Za wystrój wnętrz premierowej lodziarni Lukullusa, która będzie ósmym punktem marki (wszystkie mieszczą się w Warszawie), odpowiada Aleksandra Wasilkowska. Kolorowe opakowania inspirowane twórczością włoskiej grupy Memphis zaprojektowała Magda Łapińska. Witryny w lokalach Lukullusa na ul. Mokotowskiej i ul. Chmielnej promujące lodziarnię (na zdjęciach), stworzyła Malwa Rytych z Window Stories by Malwa. Współwłaścicielami Lukullusa są Jacek MalarskiAlbert Judycki, wnuk założyciela pierwszej pracowni tej marki – Jana Dynowskiego. Judycki i Malarski są absolwentami szkół gastronomicznych zaliczanych do najlepszych na świecie: Le Cordon Bleu i nazywanej Harvardem gastronomii – Ecole Gregoire Ferrandi.

Kontakt

Lukullus w St. Tropez
ul. Rozbrat 22/24
Powiśle, Warszawa

Polecamy

Zostań z nami

Bądź na bieżąco