werandcountry.pl weranda.pl
  • Dzieje się

Mazal Tov – kuchnia żydowska przedwojennej Warszawy

autor: Amelia Safader

Wyjątkowa restauracja otworzyła swoje drzwi dla gości. W Mazal Tov zjecie tradycyjna żydowską kuchnię we współczesnej formie.

Mazal Tov inaczej „na szczęście”, tymi słowami nazwana została polsko-żydowska restauracja położona w sercu warszawskiej Starówki. Restauracja to ukłon w stronę tradycji, opiera się na wartościach takich jak miłość, równość i tolerancji.

„Pomysł na projekt urodził się podczas podróży po świecie i poznawania ludzi związanych z kulturą żydowską. Nie bez powodu Mazal Tov otwiera się na warszawskiej Starówce – to miejsce odwołujące się do historii, przeżyć i wspomnień”- mówi Katarzyna Derdzińska, Dyrektor Generalny.

mazal tov menu
mazal tov warszawa
fot. materiały prasowe

W restauracji nad żydowskimi smakami czuwa Richart Tóth, węgierski Żyd, miłośnik street foodu, który opracował kartę opartą na tradycji Żydów aszkanezyjskich. W tym miejscu będziecie mogli zajadać się domową chałką, czulentem, bajglami, cymesami i mięsem w wielu wariantach.

Kuchnia opiera się na przepisach z okresu przedwojennej żydowskiej Warszawy, pokazanej w nowej odsłonie lecz zachowując swój oryginalny smak.

Mazal Tov jest też przestrzenią do spotkań ze współczesną kulturą żydowską, ciągle rozwijająca się w Polsce. Organizowane będą tu koncerty, wernisaże, spotkania autorskie i inne formy wyrazu artystycznej ekspresji, które pokazywać będą różnorodność kultury żydowskiej. Założyciele chcą aby każdy czuł się tutaj jak w domu i w przyjaznej atmosferze mogł wysłuchać się w głos żydowskiej Warszawy.

Kontakt

Mazal Tov
facebook.com/Mazal-Tov-247117406144109

Polecamy

Zostań z nami

Bądź na bieżąco