reklama
  • Sprawdzone miejsca
  • Warsztaty

Warsztaty kulinarne: kuchnia żydowska, fermentacja kombuchy i tort jednorożec

autor: Alicja Szulczyk


1/6 Warsztaty kulinarne w Cook up

Jeśli kiedykolwiek interesowaliście się warsztatami kulinarnymi, nie możecie nie znać marki CookUp. To tygiel kulinarnych wydarzeń, który ma dwie lokalizacje: jedną w Warszawie, a drugą w Poznaniu (brak warsztatów dla klientów indywidualnych). Jest w czym wybierać, bo o ile cykliczne gotowanie dostosowano tu do poziomu zaawansowania uczestników, a także rodzaju kuchni (ABC Kuchni Tajskiej, Akademia Kuchni Wegańskiej, Cukiernictwo), to tematy warsztatów dotyczą zarówno wybranej potrawy (ramen, pierożki, wołowina dla początkujących), jak i kucharskich technik oraz kulinarnych trendów (gotowanie no waste, superfoods dla początkujących, wegańskie desery).

Organizator: Cook up
www.cookup.pl

warsztaty kulinarne pracownia smaku
kuchnia grecka warsztaty kulinarne
fot. pracowniasmaku.com.pl

2/6 Wspólne gotowanie w Pracowni Smaku 

Z Warszawy i Poznania przenosimy się do Katowic. To tu mieści się kolejne miejsce przepełnione kulinarną pasją i kreatywnością. Założycielką Pracowni Smaku jest Jolanta Kleser, uczestniczka drugiej edycji programu MasterChef. Po programie i 18 latach pracy w korporacjach założyła miejsce, w którym dziś odbywają się eventy i oczywiście warsztaty.

Propozycji jest zbyt wiele, by opisać je tu wszystkie. Można nauczyć się kuchni street foodowej, nauczyć się przyrządzać idealne krewetki lub całe menu na przyjęcie. Organizatorzy przewidzieli też zajęcia dla dzieci.

Organizator: Pracownia Smaku
www.pracowniasmaku.com.pl


3/6 Kuchnia żydowska z Muzeum Polin

Jeśli szukacie nieoczywistych, kulinarnych inspiracji, nowych smaków i technik gotowania, polecamy wam kuchnię żydowską. Ta, za sprawą popularności izraelskiego szefa kuchni Yotama Ottolenghiego, zyskuje coraz większe grono fanów. W Polsce najbardziej sprawdzonym adresem w kwestii wiedzy o tematyce żydowskiej, w tym warsztatów, jest Muzeum Historii Żydów Polskich Polin, które oprócz spotkań, spacerów edukacyjnych (również szlakami kulinarnymi) i koncertów organizuje również zajęcia kulinarne.

Jednodniowe szkolenia odbywają się w Menorze na placu Grzybowskim i są prowadzone przez cenionych kucharzy i szefów kuchni. Zapraszamy do świata chałki, ciasteczek z macy, humusu i apetycznych forszmaków!

Organizator: Muzeum Historii Żydów Polskich Polin
www.polin.pl

warsztaty kulinarne kuchnia żydowska
warsztaty kulinarne w Polin
warsztaty kulinarne kuchnia żydowska polin
warsztaty kulinarne Menora pl grzybowski
fot. Magdalena Starowieyska, Muzeum POLIN


4/6 Kawa idealna w Stor

Stor to kawiarnia na warszawskim Powiślu. Chwalona za lokalizację, wnętrze, atmosferę i pyszną kawę. My doceniamy Stora za warsztaty. Od ekspertów w swoim fachu nauczycie się nie tylko przygotowywać idealny napar w domu (warsztaty Home Barista), ale zgłębić wiedzę o kawie tak, aby świadomie wybierać kolejne jej odmiany (warsztat Sensoryka). Na koniec – meandry techniki parzenia kawy Aeropressem. Co więcej, w weekendy kawiarnia organizuje tematyczne spotkania, podczas których można pogłębić swoją wiedzę o kawie. Polecamy! 

Organizator: Stor
www.stor.cafe

Jeżeli czujesz, że nie umiesz w kawę, a chciałbyś wreszcie mieć ochotę wypić to, co sobie zaparzysz, Kuba Świątek ma...

Opublikowany przez STOR Poniedziałek, 19 listopada 2018


5/6 Warsztaty z fermentacji kombuchy

Kombucha (wym. kombucza) to napój, który powstaje wskutek fermentacji herbaty i cukru z dodatkiem herbacianego grzyba (właściwie to zlepek kilku rodzajów drożdży i bakterii). Napój ma świetny wpływ na organizm – wzmacnia odporność, usuwa toksyny, łagodzi stany zapalne, wpływa korzystnie na pracę jelit. Gotową kombuchę można wypić w wybranych kawiarniach i knajpkach, ale z powodzeniem można przygotować ją również samodzielnie w domu.

Co jest potrzebne do fermentowania kombuchy? Jakie składniki wybierać? Jak wygląda proces przygotowywania napoju? Tego dowiecie się na warsztatach organizowanych przez Ferment Kombucha, producenta fermentowanego napoju spod Warszawy.

Organizator: Ferment Kombucha
fb.com/fermentkombucha

warsztaty kulinarne z robienia tortów
fot. Shutterstock


6/6 Warsztaty pieczenia i dekorowania tortów z Ciastko z dziurką

Torty wielopiętrowe, torty jednorożce, drip caki (ciasta ociekające polewą) i makaroniki. Brzmi jak raj dla łasuchów? Słusznie, bo na warsztatach u Ciastko z dziurką można się tak poczuć. Podczas dwudniowych zajęć zapomnicie o codziennych obowiązkach, będziecie za to wypiekać maślane biszkopty, ubijać kremy, przygotowywać musy, składać i dekorować torty. Jeśli torty kojarzą się wam z cukierniczymi arcydziełami, spokojnie, to zajęcia również dla tych, którzy do tej pory jedynie je konsumowali.

Organizator: Ciastko z dziurką
fb.com/ciastkozdziurkaa

 

reklama
reklama

Zostań z nami

Bądź na bieżąco