• Sprawdzone miejsca
  • Warsztaty

CookUp, czyli naucz się gotować w 4 godziny

autor: Basia Starecka | 5 grudnia 2017

Tenis w weekend? Jeździectwo w miesiąc? Takie cuda zdarzają się tylko w amerykańskich poradnikach. Co innego gotowanie – tu wystarczy odrobina chęci i apetyt. Jeśli traficie do CookUp-u, najlepszej w Polsce szkoły gotowania, będziecie mieli okazję podpatrzeć profesjonalnych szefów kuchni przy pracy i nauczyć się od nich gotować.

Uczestnicy warsztatów trafiają do Cook Up-u z różną motywacją. Niektórzy chcą zaimponować teściowej i zrobić najlepszy deser świata, część szuka nowych pomysłów na obiad, wiele chce wiedzieć, jak robi się potrawy z ulubionych kuchni świata. Ba, są nawet tacy, którzy chcą zmienić swoje życie zaczynając od kuchni i często im się udaje. Okazuje się bowiem, że to co do tej pory było niemożliwe, zaczynając od podstawowej umiejętności trzymania noża i krojenia warzyw po upieczenie faszerowanej przepiórki i tarty limonkowej, przestaje sprawiać trudność. Pod tym względem warsztaty mają pewnego rodzaju walor terapeutyczny.

Cook Up to studio kulinarne z największą ofertą warsztatów w Polsce. W lutym przyszłego roku będzie obchodzić swoje pięciolecie. Przez ten czas przewinęło się przez to miejsce tysiące adeptów sztuki kulinarnej. Codziennie odbywają się tu zajęcia z wybranej kuchni świata lub produktu. Wybór jest tak duży, że ciężko się zdecydować. Dlatego przygotowałam małą ściągę, dzięki której wybierzecie odpowiednie dla siebie warsztaty.

Warsztaty dla początkujących

Oczywiście, że są beznadziejne przypadki i to wcale nie takie odosobnione. Weźmy pierwszego z brzegu męża, który potrafi zdechnąć z głodu pod wypełnioną po brzegi lodówką, bo ona spóźnia się z pracy. Wszystkich dotkniętych wirusem kulinarnego sceptycyzmu należy oswoić z dotykaniem jedzenia i trzymania noża. Japończycy pod tym względem są bezkonkurencyjni. Podczas warsztatów z tajników sushi rozbudzicie swoje zmysły, poczujecie fakturę ryżu i jego ciepłą kleistą naturę podczas wylepiania nim nori do futomaki. W gąszczu wodorostów i ryb pomoże wam się odnaleźć małżeństwo Than, które od wielu lat prowadzi japońskie restauracje w Warszawie, a Alon Than jest zwycięzcą japońskich Mistrzostw Świata z Sushi z 2015 roku.

„Ja jem. Nie gotuję” – mówią niektórzy i w kontrze do kulinarnego trendu odmawiają wejścia do kuchni. Skusić ich może obietnica przygotowania posiłku, który lubią najbardziej. Do wielkich hitów CookUp-a należą zajęcia „Mięsolubni” z reguły oblegane przez panów. Prowadzi je Sebastian Olma, utytułowany szef kuchni, zwycięzca 2. edycji programu Top Chef.

Podpowiada, jak wybrać odpowiednie mięso na steki, a potem jak osiągnąć upragniony stopień ich wysmażenia. Za mięsną sekcję prócz Olmy odpowiadają kucharze również znani z programu Top Chef: Sandra Kotowicz, jeszcze młodsza i jeszcze ambitniejsza szefowa kuchni prowadząca zajęcia ze świątecznego pieczenia gęsi, schabu oraz rostbefu, oraz Tomasz Purol, który podczas zajęć w Poznaniu podpowiada, jak kroić, doprawiać, marynować, smażyć, piec i grillować wołowinę w efekcie czego na zajęciach zostają przygotowane: tatar, carpaccio, stek oraz burger.

Jeśli już o burgerach mowa – uczestnikom własnoręcznie mielącym mięso na kotlety rozszerzają się źrenice, podskakuje puls i zaczynają przy tym głośniej mówić. Nad emocjami przy burgerach jest w stanie zapanować tylko Jerzy Nogal i dopilnować, by każdy na początku upiekł swoją własną słodką bułeczkę, a potem włożył do niej kotlet z polskiej sezonowanej wołowiny lub jagnięciny oraz własnoręcznie ukręcony sos.

Zupa pho, falafel, szaszłyki satay, jagnięce kofty, gruzińskie chaczapuri z własnej kuchni? Na warsztatach Piotra Bruś-Klepackiego, prowadzącego również popularne zajęcia z krewetek, można ugotować wszystkie wspomnienia z wakacji.

Kto chce bardziej zgłębić kuchnie etniczne może wpaść na zajęcia z kuchni wietnamskiej prowadzone przez Linh Nguyen, właścicielkę sieci To To Pho, restauracji Shabu Shabu oraz Vietnamki, czy z kuchni koreańskiej do Yeunsu Lee, koreańskiej szefowej kuchni znanej z restauracji Koreanka, prowadzącej warsztaty po angielsku.

Mięsosceptycy też mają alternatywę. Tym, którym znudziło się jedzenie pasztetu i parówek z soi, polecam zajęcia u Michała Lachura, entuzjasty roślinnej diety i medycyny żywienia, właściciela restauracji i sklepu ze zdrową żywnością – poznacie najmodniejsze wegańskie dania takie jak smoothie z nasionami konopi, wędzony ser z nerkowców czy surowe brownie z orzechów i daktyli. Na zajęcia Michała zjeżdża się cała Polska. Ostatnio drogę ponad 400 km pokonały dwie roślinożerki ze Śląska.

Dla tych, którzy złapali bakcyla

Przygoda z gotowaniem nie musi się kończyć na pojedynczych zajęciach. W studiu odbywają się całe cykle poświęcone konkretnej tematyce.

Ostatnią nowością jest ABC Kuchni Tajskiej – cykl 5 zajęć, podczas których Maciek Bartkowiak, szef kuchni restauracji Why Thai w Warszawie i Poznaniu, prowadzi przez meandry tajskiej kuchni. Kurs kończy się egzaminem z części teoretycznej i praktycznej, udokumentowany dyplomem zaliczenia zajęć.

Podobnie wygląda finał Akademii, najdłuższego cyklu w CookUp-ie, bo obejmującego aż 20 zajęć. Podczas paromiesięcznego kursu jego uczestnicy dowiadują się m.in. jak przygotować buliony, zupy i sosy oraz domowe makarony, piec chleb i ciasto drożdżowe, filetować ryby, smażyć steki, faszerować przepiórki, wreszcie wypiekać bezy, torty i serniki a nawet uczyć się do tych wszystkich potraw dobierać wino. To najbardziej kompleksowa, jedyna taka w Polsce szkoła kulinarna, której drugą edycję wyprosili w tym roku po raz pierwszy jej absolwenci.

Akademia 2.0 to już propozycja dla doświadczonych kucharzy, chociaż jeszcze nie profesjonalistów. Dla tych odbywają się zajęcia CookUp for chefs. Warsztaty ze zdobywcą gwiazdki Michelin, szefem kuchni restauracji Senses, Andreą Camastrą, sprzedały się na pniu.

A na deser

ABC cukiernictwa! Adrianna Jaworska, cukierniczka, absolwentka Le Cordon Bleu w japońskim Kobe, w trakcie ośmiu słodkich spotkań gromadzi w kuchni wszystkich łasuchów chcących się nauczyć piec bezy, tarty i torty, drożdżowe ciasta, ptysie, eklery, serniki, a wreszcie zdradza, jak poradzić sobie z jednym z trudniejszych ciast w cukiernictwie, czyli z ciastem francuskim. Nie trzeba mieć wielkich umiejętności, co najwyżej zapas cierpliwości, by wyjść z jej zajęć z własnoręcznie upieczonym croissantem.

Podobnie jak z zajęć z Dominiką Krzemińską, szefową restauracji Przegryź, czy z Moniką Walecką, znaną pod pseudonimem Cała w mące, autorką książki kucharskiej „Opowiadania drewnianego stołu”. Dominika w grudniu pomoże wam przygotować słodkie prezenty dla najbliższych: śliwki z marcepanem w czekoladzie, kokosowy karmel i migdałowe praliny, a Monika wytłumaczy czym są ciasta listkujące na przykładzie amerykańskiego paja, wytrawnego francuskiego galette oraz kruchych rogalików. 

Na warsztaty można przyjść z koleżanką, a nawet całą rodziną. CookUp rodzinnie to zajęcia dla rodziców z dziećmi, podczas których wszyscy gotują. Podobnie jest na warsztatach z cyklu „Power mama”. Z tą różnicą, że przy garnkach stają rodzicielki, a ich maluchami zajmują się opiekunki w specjalnie przygotowanym na tę okazję kąciku zabaw.

Kto zakosztował gotowania w CookUpie przeważnie wraca z mężem lub żoną, znajomymi, a często nawet całą grupą z pracy, bo w studiu jest możliwość zorganizowania firmowych spotkań przy gotowaniu. Niesłabnącym powodzeniem cieszą się przedświąteczne warsztaty „Ugotuj sobie święta” na których można wyprodukować nieskończoną ilość tradycyjnych lub mniej (wersja wegańska) wigilijnych potraw a co więcej zabrać bliskich do pomocy przy lepieniu pierogów czy też pieczeniu makowca.

A wiecie co jest w tym wszystkim najlepsze? Że nie trzeba sprzątać! Wszystkie garnki i patelnie umyje za was przesympatyczna obsługa studia, która poda wam również w trakcie zajęć kawę i herbatę, gdyby z nadmiaru wrażeń zaschło wam w ustach. Szkoda, że we własnej kuchni po gotowaniu zostaje taki bałagan!


Warto wiedzieć: 

  • Zajęcia trwają z reguły od 18.00 do 22.00

  • Koszt pojedynczych zajęć to wydatek od 250 zł w górę

  • W trakcie spotkania przygotowuje się ok. 3-5 potraw, można je zjeść na miejscu lub zabrać do domu

  • W trakcie kończącej zajęcia uczty serwowany jest często kieliszek wina

  • Warsztaty można kupić w prezencie. Cena vouchera w zależności od warsztatów wynosi 280 zł i 350 zł

 

Kontakt

COOK UP STUDIO KULINARNE
WARSZAWA
ul. Racławicka 99
POZNAŃ
ul. Dąbrowskiego 29
www.cookup.pl

Zostań z nami

Bądź na bieżąco