werandcountry.pl weranda.pl
  • Od kuchni
  • Restauracje

Idziemy na wino w Poznaniu, Zielonej Górze, Krakowie, Wrocławiu, Warszawie

autor: Matylda Rosłaniec

Mapa Polski powoli zapełnia się restauracjami, które nie boją się grzeszyć. Miejsca te są winne: pysznego jedzenia i doskonałych trunków. A wszystko w ciekawych wnętrzach.


Poznań, MAGAZYN FOOD CONCEPT  

ul. Księcia Mieszka I 1, Poznań Rezerwacje: 61 307 12 20

  • fot. Materiały promocyjne
    fot. Materiały promocyjne
  • fot. Materiały promocyjne
    fot. Materiały promocyjne
  • fot. Materiały promocyjne
    fot. Materiały promocyjne
  • fot. Materiały promocyjne
    fot. Materiały promocyjne

­­ Restauracja urządzona w starej centrali nasiennej wystrojem nawiązuje do dawnego magazynu. Przytulności surowemu wnętrzu dodają drewniane meble. Właściciele zrobili je sami lub odrestaurowali stare znaleziska (szkolne krzesła, wieszaki do wina wykonali z rur). Można tu kupić ekologiczne warzywa, domowe przetwory i pasztety albo zamówić danie z karty. Menu zmienia się co miesiąc, ale powracają ulubione potrawy gości, np. schab pieczony z kością. Do posiłku warto spróbować któregoś ze 170 win, które, biorąc pod uwagę nasze gusta, pomoże dobrać przemiła obsługa.


Zielona Góra, WINIARNIA BACHUS

ul. Stary Rynek 1, Rezerwacje: 78 447 19 48

  • fot. Dariusz Biczyński
    fot. Dariusz Biczyński
  • fot. Dariusz Biczyński
    fot. Dariusz Biczyński
  • fot. Dariusz Biczyński
    fot. Dariusz Biczyński
  • fot. Dariusz Biczyński
    fot. Dariusz Biczyński

Tutaj można się poczuć, jakbyśmy jedli kolację u samego boga wina. Nastrojowe wnętrze (restauracja mieści się w piwnicy ratusza) rozświetlają jasne i dość nowoczesne meble (ciekawy kontrast dla surowych ceglanych ścian). Wybierając dania, warto skupić się na klasykach takich jak doskonały siekany tatar, chrupiąca kacza pierś z malinowym sosem i duszonym jarmużem czy regionalny pstrąg. Dobór wina może być nieco trudniejszy, bo Bachus zgromadził w swojej piwniczce najlepsze butelki z całego świata. Polecamy wybierać te z lokalną etykietą, bo to najlepsza okazja, by spróbować napitków ze wszystkich lubuskich winnic.


Kraków, ENOTEKA PERGAMIN

ul. Grodzka 39, Kraków Rezerwacje: 797 705 515

  • fot. Materiały promocyjne
    fot. Materiały promocyjne
  • fot. Materiały promocyjne
    fot. Materiały promocyjne
  • fot. Materiały promocyjne
    fot. Materiały promocyjne

Zabytkowa kamienica przy Rynku Głównym, w której żył i pracował Wit Stwosz, to prawie kompleks gastronomiczny. Cigar room, coctailbar, delikatesy i sklep z winem – tylko na początek. Do bistro warto wpaść na kieliszek wina i lekkie przekąski (duży wybór regionalnych serów i wędlin) lub szybki obiad – polecamy sałatę z ozorkiem cielęcym i świetny gulasz z dzika. Na kolację warto zarezerwować stolik w części restauracyjnej, gdzie obowiązuje menu degustacyjne. Znajdziecie w nim tak zaskakujące połączenia smaków, jak ośmiornica z ananasem, pistacjami i czekoladą. Jeśli wybór wina będzie zbyt dużym wyzwaniem, pomogą sommelierzy. Na życzenie otworzą każdą butelkę ze sklepu. Warto skosztować win musujących i szampanów – bąbelków jest aż 21 rodzajów. 


Wrocław, OK WINEBAR

ul. Księcia Witolda 1, Wrocław Rezerwacje: 71 714 21 26

  • fot. Materiały promocyjne
    fot. Materiały promocyjne
  • fot. Materiały promocyjne
    fot. Materiały promocyjne
  • fot. Materiały promocyjne
    fot. Materiały promocyjne

Przestronne wnętrze z przeszklonymi ścianami nawiązuje wystrojem do pejzażu za oknem – podczas kolacji można podziwiać widok na Odrę. Albo, dzięki otwartej kuchni, obserwować kucharzy przy pracy (i poznać ich kulinarne sztuczki). Jeśli mamy na coś wielką ochotę i jest to dostępne, kucharze przygotują potrawę spoza karty. Ale w sezonowym menu są dania warte uwagi, jak choćby dyniowe ravioli z amaretti lub jagnięcina z grzybami i jeżynami. Dobierając wino, warto skorzystać z pomocy sommeliera, bo blisko 500 etykiet przyprawia o lekki zawrót głowy. Warto spróbować wina z Libanu, Izraela, Kanady czy Grecji, a ulubiony trunek możemy zabrać do domu, bo kupimy go w restauracji.


Warszawa, DYLETANCI  

ul. Rozbrat 44 A, Warszawa Rezerwacje: 692 887 234

  • fot. Materiały promocyjne
    fot. Materiały promocyjne
  • fot. Materiały promocyjne
    fot. Materiały promocyjne
  • fot. Materiały promocyjne
    fot. Materiały promocyjne
  • fot. Materiały promocyjne
    fot. Materiały promocyjne

Przewrotna nazwa ma być tylko zabawą z gośćmi, bo lokal tworzą weterani polskiej sceny kulinarnej. Doświadczony szef kuchni Rafał Hreczaniuk razem z winiarskim duetem Winoblisko stworzyli bezpretensjonalne bistro, gdzie doskonałe jedzenie idzie w parze z wyselekcjonowanym winem. 320 pozycji z liczną reprezentacją naturalnych i burgundzkich trunków to prawdziwa gratka dla enomaniaków. Pasujące do posiłku wino pomoże wybrać sommelier Łukasz Kuszela. Często zmieniająca się karta aż prosi się o przetestowanie. Nam zasmakował marynowany tuńczyk z fasolką oraz gęsie szyje w towarzystwie żołądków i pigwy. Na deser koniecznie zamówcie figi z ricottą, szałwią i migdałami. 


Warszawa, ALE WINO

ul. Mokotowska 48, Rezerwacje: 22 628 38 30 

  • fot. Materiały promocyjne
    fot. Materiały promocyjne
  • fot. Materiały promocyjne
    fot. Materiały promocyjne

Najpierw był to sklep, w którym można było znaleźć szczepy z najdalszych zakątków świata, ale też z najbliższych (mają tu wyjątkowo dobre polskie wina) i maleńka winiarnia jak ze snów – cegła na ścianie, drewno, przyjemna wilgoć piwnicy i półki obładowane skarbami. Przemiła obsługa doskonale znająca się na rzeczy. Kilka prostych zakąsek. Bezpretensjonalność. Rosnąca popularność zmusiła właścicieli do wyremontowania drugiej i trzeciej sali, ale o stolik wciąż jest ciężko. Rozbudowano też menu i teraz warto zajrzeć tu nie tylko na wino, ale i na kolację. Zmiany, zmiany, zmiany. Jedno co zostało takie samo, to cudowna atmosfera sprawiające, że to jedna z najprzyjemniejszych restauracji w stolicy.

Zostań z nami

Bądź na bieżąco