werandcountry.pl weranda.pl
Reklama - Kontynuuj czytanie poniżej
  • Od kuchni

Ajurweda w kuchni plus przepisy. Równowaga to klucz do witalności i… pozbycia się nadmiaru ciałka

autor: Zbigniew Zborowski

Idzie wiosna. Nasze ciało wyrywa się do aktywności i słońca. Ale najpierw porządki w organizmie. W tych pomoże wywodząca się z Indii, licząca sobie ponad 3 tysiące lat, ajurweda. To jeden z najstarszych holistycznych systemów leczniczych, oparty na przekonaniu, że zdrowie i dobre samopoczucie zależą od delikatnej równowagi między umysłem, ciałem i duchem. Przywróci ją dieta napędzająca metabolizm. Oczyści ona ama, czyli osad trawienny utrudniający pozbycie się kilogramów, wywołujący zaburzenia hormonalne i stany zapalne, czyli pierwotną przyczynę praktycznie wszystkich chorób.

Podstawą ajurwedyjskiej diety oczyszczającej jest congee. To azjatycka wersja gęstej owsianki ryżowej, znana także jako: bobar (w Kambodży), okayu (w Japonii) i juk (w Korei). Rozgotowane na wolnym ogniu – w bulionie lub wodzie – ziarna ryżu nadają potrawie gładką i kremową konsystencję. W Azji congee jadane jest zwykle na śniadanie, może jednak również stanowić bazę do obiadowego posiłku pełnego pysznych i zdrowych dodatków. Pomiędzy posiłkami popijaj ajurwedyjską herbatę kurkumową. Dieta powinna trwać od 3 dni do dwóch tygodni.

Jak zrobić congee? 

Baza do tej potrawy „dobrze się przechowuje” (przepis poniżej). Zacznij od wypłukania ryżu w zimnej wodzie, aby usunąć nadmiar skrobi. Może okazać się, że trzeba to zrobić kilka razy, aż woda będzie czysta. Następnie dobrze odcedź ryż i przełóż go do miski. Napełnij ją świeżą zimną wodą, do pełnego zanurzenia ryżu i mocz przez 20 minut. Potem znów odcedź. Równocześnie do dużego garnka dodaj bulion lub dashi (japoński wywar morski) i doprowadź do wrzenia. Wsyp ryż, imbir, sól i wymieszaj. Zmniejsz ogień do wrzenia, przykryj i gotuj co najmniej przez godzinę (maksymalnie ok. czterech), mieszając od czasu do czasu. Ilość wody, którą należy dodać, aby uzyskać idealne congee, zależy tak naprawdę od tego, co wolisz. Jeśli lubisz gęstą owsiankę ryżową o konsystencji budyniu, użyj mniej płynu. Jeśli chcesz, aby była bardziej podobna do zupy, użyj więcej. Tak naprawdę nie ma określonej proporcji ryżu do wody. Dobrą rzeczą w tym daniu jest to, że łatwo je naprawić. Jeśli congee jest zbyt gęste, dodaj więcej bulionu lub wody, gdy zbyt rzadkie, zdejmij pokrywkę z garnka, gotuj dłużej, by część płynu odparowała. 

 

W odzyskaniu równowagi po zimie pomoże dieta złożona z warzyw i owoców. Fot. Shutterstock
W odzyskaniu równowagi po zimie pomoże dieta złożona z warzyw i owoców. Fot. Shutterstock
W odzyskaniu równowagi po zimie pomoże dieta złożona z warzyw i owoców. Fot. Shutterstock

Składniki na bazowe congee

  • Ryż: wystarczy około szklanki ryżu średnioziarnistego lub długoziarnistego. Pamiętaj, że przy gotowaniu bardzo zwiększa objętość.
  • Imbir: podczas robienia podstawowego congee, cienko pokrojony imbir ma dwojakie zastosowanie. Nie tylko dodaje smaku, powoli się gotując, ale także przechodzi w formę zbawienną 
  • dla rozstrojonego żołądka.
  • Bulion: gotowanie ryżu w bulionie z kurczaka nada potrawie delikatny posmak, nie czyniąc jej zbyt słoną. Jeśli wolisz używać dashi, otrzymasz smakowity, lekko rybny wywar. Weganie mogą zrobić wegetariański congee, używając kombu dashi (dashi z wodorostów). Kup je w lokalnym sklepie z azjatycką żywnością lub w internecie.
  • Sól gruboziarnista: ponieważ ma większe kryształy, trudniej jest danie przesolić. Użyj tylko odrobinę – do smaku.
  • Dodatki do congee

Oto niektóre z popularniejszych składników stosowanych w Indiach, Chinach, Japonii i Korei.

  • Jajko: niezależnie, czy jest to solone jajko kaczki, jajko ramen, chińskie jajko herbaciane, czy po prostu jajko w koszulce, ich kremowość sprawia, że to pyszny dodatek.
  • Dymka: dodaje odrobinę słodyczy i orzeźwiającej chrupkości.
  • Smażone tofu: pokrojone w plastry nada bulionowi cudownie orzechowy smak.
  • Smażony czosnek: dodaje wędzonego i lekko słodkiego posmaku.
  • Smażone szalotki: zapewniają wspaniałą chrupkość.
  • Kurczak: najlepiej pieczony i pokrojony.
  • Kimchi: dodaje dużo ostrości, słoności i kwasowości.
  • Marynowana śliwka: ma wyjątkowy smak – to mieszanka słodkiego, słonego i kwaśnego.
Podstawą diety ajurwedyjskiej jest congee i herbata z kurkumy. Fot. Shutterstock.
Podstawą diety ajurwedyjskiej jest congee i herbata z kurkumy. Fot. Shutterstock.
Podstawą diety ajurwedyjskiej jest congee i herbata z kurkumy. Fot. Shutterstock.

Ajurwedyjska herbata z kurkumy

Mieszanka zielonej herbaty, korzenia kurkumy, korzenia imbiru, nasion kopru włoskiego, kolendry i kminu oraz soku z cytryny jest świetnym uzupełnieniem diety oczyszczającej opartej na congee. Popijaj ją w ciągu dnia. To pomoże organizmowi wypłukać toksyny, jednocześnie przyspieszając metabolizm. Dlatego osobom z dominującą vata polecana jest wersja bez podkręcających metabolizm nasion: kopru, kminu, kolendry.

Składniki herbatki:

  • korzeń kurkumy: najlepiej świeży, pokrojony, ale możesz użyć trochę zmielonego, do smaku.
  • korzeń imbiru: świeży imbir jest dobry, ale możesz dodać zmielony.
  • nasiona kopru włoskiego: opcjonalne.
  • nasiona kminu: opcjonalne.
  • nasiona kolendry: opcjonalne.
  • zielona herbata: możesz też użyć herbaty ziołowej tulsi, rumianku, mięty, yerba matte lub białej herbaty.
  • cytryna: świeżo wyciśnięty sok.

Przygotowanie

Zagotuj zieloną herbatę w wodzie, dodaj pozostałe składniki i odstaw na 5-10 minut. Przecedź do kubka. Jeśli zabierasz herbatę do pracy, zrób ją rano i wlej do termosu. Popijaj przez cały dzień.

Pochłaniacz złej energii

Do domu przynosisz ją z zewnątrz albo pojawia się w czasie kłótni lub po stresującym telefonie. Zła energia. Szkodzi duszy, co odbija się na twoim ciele w postaci bólu głowy, zmęczenia i nerwowości. Aby ją wyprosić, użyj soli i wody. Do miseczki wsyp sól, zalej wodą, dodaj kilka kropli olejków eterycznych (np. lawendowego i rumiankowego). Ustaw naczynie w sypialni lub pokoju, w którym najchętniej wypoczywasz. Wymieniaj sól co tydzień lub co 10 dni.

Dopieść woreczek żółciowy

Wątroba, pęcherzyk żółciowy i trzustka pracują, by strawić, co zjemy. Gdy jednak jadamy tłusto, w pęcherzyku zaczyna zalegać stara żółć, a w niej tworzą się kryształki cholesterolu, z których rosną kamienie. Dlatego warto temu zapobiec. jak to zrobić? Jadaj 5-6 razy dziennie, ale mniej. Nie zapominaj o śniadaniu. Nie pij kawy na pusty żołądek. Zastąp tłuszcze zwierzęce roślinnymi i unikaj smażonego. Doprawiaj jedzenie tymiankiem, kminkiem, koprem włoskim, anyżem, majerankiem, melisą, bazylią, cynamonem. Koniecznie jedz warzywa (marchew, dynię, ogórki, pomidory) i kasze, gdyż zawierają dużo błonnika, a z owoców wybieraj: banany, morele, cytrusy, jabłka i gruszki.

Tekst ukazał się w marcowym wydaniu magazynu "Wróżka".

Zostań z nami

Bądź na bieżąco