• Od kuchni
  • Restauracje

Mała Azja - wielkie smaki: gdzie na kuchnie azjatycką w Warszawie, Poznaniu i Sopocie?

autor: Matylda Rosłaniec | 5 października 2017

Knajpki z przysmakami krajów Dalekiego Wschodu powoli opanowują polskie miasta, a ich właściciele dzielą się z gośćmi wspomnieniami domowych smaków. Na talerzach jest kolorowo, świeżo i aromatycznie. Ezgotyczne nuty pojawiają się na talerzach i we wnętrzach. 

Warszawa: Regina

ul. Koszykowa 1, rezerwacje: 22 621 42 58

Wnętrze: dwupoziomowy lokal wyróżnia luz i eklektyzm. Olbrzymi szklany żyrandol wypełnia przestrzeń między piętrami i odbija się we wcale nie mniejszym lustrze wprowadzając szyk i koktajlowy nastrój. Mniejsze pokoje na górze odzwierciedlają dwa światy łączące się tu w jedność – tak jak w Nowym Yorku,
w Reginie China Town spotyka się z Little Italy.

Kuchnia: singapurczyk Trisno Hamid znany warszawiakom z popularnego MOD znowu łamie konwenanse komponując menu, które teoretycznie nie powinno się udać, a jednak zachwyca. Włoska burrata
z oliwą z tajskiej bazylii stoi tu obok bakłażanów yu xiang w sosie z fermentowanych nasion soi z chili,
a pizza na zakwasie obłożona mortadelą z pistacjami dotrzymuje kroku pierożkom wonton.

Specjalność: klasyką jest już słodko-pikantny kurczak generała Tso. Koniecznie zjedźcie też carpaccio wołowe z gorgonzolą i kawowym lukrem.

 

Warszawa: Wi-Taj

Pl. Konstytucji 4; rezerwacje: 22 127 21 23

Wnętrze: maleńkie wnętrze z zaledwie kilkoma stolikami emanuje prostotą. Stonowane kolory, biała cegła
i drewniane dodatki sprawiają, że cała uwaga kieruje się na wibrujące kolorami jedzenie.

Kuchnia: już sama nazwa sugeruje, co czeka na nas na talerzach – Wi nawiązuje do Wietamu, Taj oczywiście do Tajlandii. Nie brakuje pachnących azjatyckimi ziołami smażonych makaronów i pikantnych curry oraz popularnych nemów w papierze ryżowym z krewetkami, wieprzowiną, grzybami i tofu podkręconych sosami z nutą umami. 

Specjalność: Vit Quay, czyli luzowana kaczka po tonkińsku z chrupiącą skórką w posypce z anyżu, cynamonu, goździków i pieprzu syczuańskiego

 

Warszawa: Omami

ul. Krucza 6/14; rezerwacje: 732 846 088

Wnętrze: ascetyczny wręcz minimalizm przenosi nas wprost do kraju kwitnącej wiśni. Jasne kolory, otwarta przestrzeń i przeszklone witryny od strony ulicy i od patio sprawiają, że jest to świetne miejsce na lunch lub spotkanie z przyjaciółmi. Charakteru dodaje oryginalny żyrandol zdobiony japońskimi ilustracjami.

Kuchnia: sterowana przez polsko-koreański duet słynie przede wszystkim z esencjonalnych ramenów
w wersjach klasycznej, fusion i firmowej Omami. Znajdziecie tu również parowane bułeczki hirata, befsztyk wołowy z trawą cytrynową i miętą oraz tartę z kwaskowym owocem yuzu.

Specjalność: Shoyu duck ramen z piersią kaczki wędzoną w herbacie, shiitake, olejem z palonego czosnku i marynowanym jajkiem. 
 

Sopot: Thai Thai

ul. Bohaterów Monte Cassino 63: rezerwacje: 58 551 11 00, 512 585 170

Wnętrze: eleganckie i nastrojowe, doskonale sprawdzi się na romantyczną kolację. Otwarta kuchnia pozwala obserwować kucharzy przy pracy, a orientalne elementy przenoszą myślami w egzotyczną podróż

Kuchnia: tajskie specjały przygotowywane tajskimi rękoma, które nigdy nie zawodzą. Można tu spróbować mniej popularnych potraw, jak suszona na słońcu karkówka z sezamem, chili i marynowanymi warzywami. Na życzenie kucharze zmniejszą poziom ostrości dania.

Specjalność: koniecznie trzeba tu spróbować chrupiących kalmarów w soli i pieprzu z sosem chili i smażonego w woku turbota z sosem chili i ananasem. 


Poznań: Tasaky

ul. Za Bramką 1; rezerwacje: 730 880 620

Wnętrze: przestronne, utrzymane w minimalistycznym japońskim stylu z elementami metalu i naturalnego drewna. Przeszklona ściana z widokiem na ulicę wpuszcza mnóstwo światła za dnia i wprowadza nastrojowy klimat wieczorem.

Kuchnia: szef Witek Jurkiewicz doświadczenie zdobywał m.in. w londyńskiej restauracji Nobu*. Teraz specjałami kuchni japońskiej, chińskiej, koreańskiej, tajskiej i lankijskiej rozpieszcza podniebienia poznaniaków. Zjemy tu klasyki jak pad thai, puszyste bułeczki an parze bao, kaczkę z sosem hoisin, czy zielone curry oraz podkręcone dania, np. udon stir fry z owocami morza. 

Specjalność: shoyu ramen na bogato – z małżami nowozelandzkimi, okoniem morskim, krewetkami i kalmarami. Na deser mus czekoladowy z japońskim whisky i owocami.

Zostań z nami

Bądź na bieżąco