• Od kuchni
  • Restauracje

Dla tych słodkości warto zapomnieć o kaloriach: najlepsze cukiernie w Poznaniu, Warszawie, Gdańsku, Wrocławiu i... Suwałkach

autor: Matylda Rosłaniec | 2 maja 2018

Czasy, kiedy cukiernie oferowały jedynie rurki z kremem  i roladę z galaretką dawno minęły. Nadeszła nowa era cukierniczych uciech. Rozsmakujcie się w nich na całego.


POZNAŃ: Piece of Cake

ul. Św. Wojciecha 27

Bezkompromisowe miejsce z nutą nostalgii i aromatem mocnej kawy. Wprawdzie bliżej mu do kawiarni niż klasycznej cukierni, jednak jak sama nazwa wskazuje, przychodzi się tu kawałek ciasta.

fot. Piece of Cake
fot. Piece of Cake
fot. Piece of Cake

Wypiekane na miejscu i z ogromną pasją rogaliki z białym makiem (jesteśmy w Poznaniu!), z kardamonem i migdałami, pain aux raisin z kremem patissiere, pomarańczami i anyżem, serniki waniliowy z solonym karmelem, z likierem kokosowym, cynamonem i mascarpone, z lemon curd albo czekoladowy z whisky kuszą z drewnianej lady. Najlepiej wziąć od razu kilka porcji i rozsiąść się wygodnie na zielonym patio, w którym poczujecie się jak w rajskim ogrodzie.


POZNAŃ: Wypiekarnia Kawa & Wypieki

ul. Kościelna 17/U4

Geometryczne formy, pastelowe róże, morska zieleń i soczysta pistacja przykuwają uwagę od pierwszej chwili. Jest dziewczęco, lekko i przejrzyście. Jeszcze bardziej urokliwe są wypieki. Nieco niezgrabne, bardzo domowe i robione z sercem.

fot. Studio PION, Wypiekarnia
fot. Studio PION, Wypiekarnia
fot. Studio PION, Wypiekarnia

Nie przypominają tych z paryskich sklepików, a raczej przygotowane przez najlepszą przyjaciółkę ciasto urodzinowe.Są szczere i spokojnie mogą służyć za słodki plaster w razie kryzysu. Sernik z mango, wegańskie ciasto truskawkowe na kokosowym spodzie, maślankowe z jabłkiem i kruszonką i pączki z kokosowym lukrem urzekają tęczowymi kolorami. Jedno jest pewne, stąd nie można wyjść ze smutną miną.


POZNAŃ: Parle Patisserie

ul. Grunwaldzka 33 C

Lokal zachwyca przede wszystkim wystrojem, w którym industrialne, betonowe sufity i marmurowy kontuar równoważy prawdziwa dżungla. Spośród liści olbrzymiej monstery wyglądają flamingi, małpa i papuga zdobiące ścianę, nadając wnętrzu lekkości.

fot. Parle Patesserie
fot. Parle Patesserie
fot. Parle Patesserie

Z lady uśmiechają się kolorowe desery: pachnące wodą różaną podkreśloną słodkim liczi, zamszowa malina kryjąca jogurtowy mus i konfiturę malinowo-truskawkową oraz pucharki z migdałowym ciastem, ryżem w karmelowej czekoladzie i konfiturą z ananasów, mango, marakui z nutą limonki. Wrażenie robią też wykonywane na zamówienie torty, np. z konfiturą z guawy i kremem na bazie białej czekolady i tapioki.


WROCŁAW: Nanan

ul. Kotlarska 32

Jedno z tych miejsc, do których warto przyjść dla samego wnętrza. Obite landrynkowym pluszem ściany, jasny, drewniany parkiet i pięknie wyeksponowana lada z łakociami robią piorunujące wrażenie.

fot. BUCKSTUDIO

Stawiając pastelowe ciastko na stoliku z różowego marmuru można się przez chwilę poczuć jak w wykreowanym świecie Wesa Andersona szczególnie, że smaki deserów są skomponowane z nie mniejszą fantazją. Tylko co tu wybrać? Pudrowo różowe, jogurtowe ciastko z maliną i limonką czy może biszkopt na wiśniowym piwie z warstwą marcepanu, prażonym sezamem i ciemną czekoladą? Obojętnie na co się zdecydujecie, nie będziecie rozczarowani.


SUWAŁKI: Sugar

ul. Kościuszki 76

Suwałki nie kojarzą się z wyszukaną gastronomią, tym bardziej zaskoczyć może, że to właśnie tu znajdziecie jednego z najzdolniejszych polskich cukierników. Skromny, ale bardzo utalentowany Paweł Pojawa w spokoju, z dala od wielkomiejskiego wyścigu o najlepszego pączka, komponuje swoje perfekcyjne ciastka. Proste tarty cytrynowa i karmelowo- czekoladowa urzekają doskonałym balansem słodyczy, kremowości i kruchości, ale w witrynie znajdziecie też bardziej egzotyczne propozycje, jak choćby mus z mango, marakui i trawy cytrynowej. Na spragnionych eleganckich ciasteczek czekają genialne makaroniki.


WARSZAWA: El Krepel

ul. Śniadeckich 12/16

Cukiernia, a w zasadzie cukiernio-pączkarnia (krepel w tłumaczeniu oznacza pączka), istnieje niespełna od miesiąca, a już narobiła sporo szumu w kulinarnym świecie stolicy. Niezwykła ściana kwiatów na długo zapada w pamięć, a dodatki w stylu retro dopełniają cukierkowego stylu.

Sporą dawkę cukru dostarczają też pączki nadziane kremem marrshmallows lub kokosowym, domową konfiturą z porzeczek z ogrodu właścicieli, dulce de leche z płatkami soli, kawowym patisserie, a wszystkie oblane słodkimi polewami lub obtoczone w smakowym cukrze, np. malinowym. Obok pączków prezentowane są serniki, bezdusznie wołające nas o spróbowanie. Najgłośniej krzyczy fiołkowy, wręcz nie sposób mu się oprzeć. A miłośników kruchej bezy zachwyci ta z orzechami, daktylami i solonym karmelem.


WARSZAWA: Lokal Dela Krem

ul. Hoża 27a

Wegańska cukiernia z prawdziwego zdarzenia, w której nikt nie idzie na łatwiznę serwując brownie z fasoli i płaskich babeczek. Tutejsze wypieki w niczym nie ustępują najlepszym deserom. Jest puszysta Wuzetka z bitą „śmietaną”, są imponujące torty o smaku mango lassi lub śliwki w rumie z kilkoma warstwami biszkoptu, są tofurniki z białą czekoladą i marakują albo cudownie aksamitny fistaszkowy. Koniecznie spróbujcie też ciasta porzeczkowego z kokosową galaretką – jest tak samo pyszne jak ładne.


WARSZAWA: Odette

ul. Górskiego 6/7, Twarda 4

Pierwsza butikowa cukiernia w stolicy bardzo szybko skradła serca i podniebienia najbardziej wybrednych foodies. Błyszczące ciastka przypominają małe dzieła sztuki, a do perfekcji dopracowane szczegóły przysporzyły Odette grono wiernych fanów.

fot. Odette

Wiosną klasyczne karmelowo-orzechowy Snickers na biszkopcie z amarantusa i czekoladowo-jeżynowy Manjari muszą zmierzyć się z lekkimi, owocowymi tartami z cytrusowymi kremami, kokosowym ciastkiem z mango i marakują oraz pistacjową Namelaką z galaretką z czerwonych owoców. Kto stoi za tymi słodkościami przeczytacie w tekście: Warszawa: Słodki duet z Odette


WARSZAWA: Lukullus

ul. Chmielna 32, Mokotowska 52a, Walecznych 29, Lisowska 23

Zbudowana na bazie rodzinnej ciastkarni z wieloletnimi tradycjami sieć eleganckich cukierni umiejętnie łączy polskie receptury z nowoczesnymi trendami. Kruche napoleonki, intensywnie czekoladowe bajaderki i puszyste drożdżówki dumnie prezentują się obok sernika z zielona herbatą i yuzu. Jeżeli nie możecie zdecydować się, który z lokali odwiedzić najpierw, wybierzcie się na Chmielną. Piękne wnętrze nawiązuje do najlepszych lat polskiego dizajnu udowadniając, że PRL nie musi kojarzyć się z chudymi czasami.

fot. Lukullus
fot. Lukullus
fot. Lukullus

GDAŃSK: Umam

ul. Hemara 1, Górskiego 2, Szafarnia 11

Autorska pracownia, której cukiernicy szkolą się w najlepszych światowych patisseries potrafi zaskoczyć niebanalnymi kompozycjami.

fot. Umam

Kwaśny rokitnik zrównoważy biała czekolada i włoska beza, intensywny biszkopt na palonym maśle ze śliwkami podkreślony jest mleczną czekoladą, infuzją z Earl Grey i karmelizowanymi ziarnami słonecznika. Ale o tej porze roku wyjątkowo kusi niebiańska tarta jaśminowa i cudownie czerwone ciastko z prosecco i truskawkami. Wiosna w cukiernictwie jest wyjątkowo smaczna.


Zdjęcie główne: Odette – Rafał Meszka

Zostań z nami

Bądź na bieżąco