• W podróży
  • Polska

6 weekendów po Polsce - Lubuskie, Wielkopolska i Kujawy

autor: Angelika Zdankiewicz | 4 sierpnia 2017

Zamki w Wielkopolsce nie ustępują urodą tym na Śląsku. Winnice na Lubuskim Szlaku Wina kuszą nie tylko boskim napojem, ale też widokami. Na Kujawy uciekniemy przed deszczem – czy wiedzieliście, że pada tu najrzadziej w całym kraju?

O Lubuskiem mówi się potocznie „kraina wodą i mlekiem płynąca” i nie ma w tym cienia przesady. Popływamy tu w lub na jeziorach – jest ich około sześciuset! Między nimi wiją się mniejsze lub większe rzeki i kanały, tworząc gęstą siatkę wspaniałych tras kajakowych. Jeden ze szlaków prowadzi przez ptasi raj, czyli Park Narodowy Ujście Warty, gdzie swoje miejsca toków i lęgów ma niemal 270 gatunków ptaków (warto zabrać lornetkę).

W Lubuskiem powstał też pierwszy w Polsce szlak wina i miodu – dołączyło już kilkanaście winnic i pasiek, które można odwiedzać. Spróbujemy w nich regionalnych produktów, przenocujemy, a w niektórych gospodarze poczęstują nas ciekawymi opowieściami o swojej działalności. Szlak warto odwiedzić nie tylko dla wina – wzgórza porośnięte winoroślą, szczególnie o zachodzie słońca, to niezapomniany widok.

Na trasie lubuskiego szlaku wina  i miodu. Po prawej; winobranie w Sztukówce
Na trasie lubuskiego szlaku wina  i miodu. Po prawej; winobranie w Sztukówce
Na trasie lubuskiego szlaku wina i miodu. Po prawej; winobranie w Sztukówce

Nasyceni przyrodą i jej atrakcjami zainteresujmy się historią w Wielkopolsce. Obok Dolnego Śląska jest to region z największą liczbą wiekowych pałaców i dworów (naliczymy ich aż kilkadziesiąt). Niektóre są prawdziwymi perłami architektury, jak renesansowy zamek w Gołuchowie, uważany za najpiękniejszy w Polsce. We wnętrzach kryją się zbiory gobelinów, malarstwa europejskiego, mebli i rzemiosła artystycznego. Warto zobaczyć też zamek i arboretum w Kórniku oraz pałace w Dobrzycy, Rogalinie, Sobótce, Gościeszynie czy pałac Śródka położony w Puszczy Noteckiej, najbardziej malowniczym zakątku Pojezierza Wielkopolskiego.

Bo region to także liczne rzeki i jeziora, połączone w system Wielkiej Pętli Wielkopolski, którą można
w całości przepłynąć. Miejsc do cumowania jest wiele, nowoczesne mariny czekają na żeglarzy m.in. na Jeziorach Pątnowskim, Mikorzyńskim i Ślesińskim.

Zamek w Gołuchowie w stylu francuskiego renesansu

Wielka Pętla Wielkopolski jest częścią drogi wodnej Wisła – Odra, jedynego śródlądowego połączenia między drogami wodnymi Europy Zachodniej
i Wschodniej. 

Im bardziej w głąb Polski, tym bardziej rozległy krajobraz. Kujawy to ciągnące się kilometrami malownicze wzgórza morenowe poprzecinane jeziorami. Dzięki takiemu ukształtowaniu terenu pada tu najrzadziej w całym kraju. Odpoczniemy nad jeziorem Gopło w rezerwacie ornitologicznym, pożeglujemy na wodach Zalewu Koronowskiego. W uzdrowiskach zregenerujemy ciało – Ciechocinek i Inowrocław mają złoża solankowe, Wieniec-Zdrój – borowiny.

W ostatnich latach zaskakuje jedno z największych kujawskich miast – Bydgoszcz. Pięknie odnowione wiekowe kamienice, rzeka Brda z licznymi kanałami przecinającymi miasto, kameralne uliczki, a na nich knajpki z pysznym jedzeniem i lokalnie warzonym piwem – wszystko to czyni z miasta konkurencję dla Pragi, Budapesztu czy Hamburga.

Widok na Stare Miasto i słynną rzeźbę „Przechodzącego przez rzekę” w Bydgoszczy

Toga, Poznań

Zjemy tu dania mieszczańskiej i szlacheckiej kuchni polskiej w lżejszym wydaniu. W często zmieniającym się menu są wyjątkowe perełki, jak tatar z serca wołowego, wędzony jesiotr wielkopolski z blinami, jarzynowa z pokrzywą i polędwica końska faszerowana smardza-mi. Dania oznaczone ikoną małego ludzika na pewno zasmakują najmłodszym. Warto zamówić im lepione na bieżąco pierogi z malinami.  
pl. Wolności 13a | tel. +48 61 853 03 45 ­

Firlejka, Poznań   

W klimatycznej starej piwnicy pełnej cegły i dębowego drewna spróbujemy prawdziwej wielkopolskiej kuchni. Pyry z gzikiem, lokalna zupa rumpuć z kapustą i wieprzowiną czy żeberka glazurowane z szarymi kluchami podawane są w nowoczesnej formie. Do posiłku warto zamówić piwo rzemieślnicze
z któregoś z małych, miejscowych browarów. Ich karta jest imponująca, a właściciele umiejętnie korzystają z wieloletnich tradycji piwowarskich regionu. pl. Kolegiacki 14/15 | tel. +48 605 436 299     

Kuchnia & Strych Oborniki  

Odrestaurowana część zabytkowego młyna z otwartą kuchnią pozwala obserwować kucharzy przy pracy
i porozmawiać o daniach. W menu potrawy kuchni polskiej z regionalnymi akcentami, np. wielkopolska konfitowana kaczka z kopytkami i sosem jałowcowym lub zapiekane jabłka z orzechami oraz maślaną kruszonką. Za posiłek można podziękować samemu szefowi kuchni, który żegna wychodzących gości.
ul. Chłopska 1 | tel. +48 61 88 32 608


Co jeszcze zobaczyć: 

  • MUZEUM ARKADEGO FIEDLERA, Puszczykowo
    Mieści się w willi będącej niegdyś własnością pisarza i podróżnika, który swoimi książkami rozbudzał wyobraźnię wszystkich ciekawych świata.
     
  • PARK MUŻAKOWSKI, Mużaków
    Największy krajobrazowy park w Polsce i Niemczech, zaprojektowany w stylu angielskim. W 2004 roku uznany za dobro światowego dziedzictwa UNESCO.
     
  • ŻYWE MUZEUM PIERNIKA, Toruń
    Można się w tym miejscu przenieść do średniowiecza i pod okiem Mistrza Piernikarskiego i Wiedźmy Korzennej poznać ówczesne rytuały i własnoręcznie przygotować piernikowe ciasto. 

Zostań z nami

Bądź na bieżąco