werandcountry.pl weranda.pl
  • Od kuchni
  • Restauracje

Weekend w Kazimierzu Dolnym: gdzie zjeść? 6 miejsc z dobrą kuchnią

autor: Amelia Safader

Kiedy zmęczy was zwiedzanie, odpoczniecie w jednej z restauracji, których tutaj nie brakuje. Większość miejsc to klimatyczne restauracje utrzymane w starym kazimierskim stylu. Jeśli jesteście fanami nowoczesnych wnętrz raczej będziecie rozczarowani, bo w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą czas się zatrzymał.

 

1/6 Restauracja U fryzjera

Mieści się w samym sercu miasteczka w sąsiedztwie rynku i jest esencją kazimierskiego klimatu. Drewniane ściany, stoły przykryte koronkowymi obrusami, firanki w oknach i delikatne oświetlenie sprawią, że w tym miejscu cofniecie się w czasie.

Zjecie tu tradycyjne potrawy kuchni polskiej i żydowskiej takie jak rosół, pierogi, golonkę czy staropolskie flaki, ale też Macobraj, czyli omelt z macą i shakshukę, które polecane są na śniadania. My polecamy także tutejszy specjał o wyjatkowym słodko-słonym smaku, czyli jerozolimską zupę rybną.. Zobaczycie, będzie wam się śnił ten smak.

Zobacz także: Co zobaczyć w Kazimierzu Dolnym i okolicach?

Restauracja U Fryzjera

2/6 Restauracja Eger

Restauracja Eger to miejsce, gdzie widać fascynację węgierskimi smakami i winami. Współczesne, ale bardzo klimatyczne wnętrze idealnie pasuje do prostoty i smakowitości tutejszych dań, które z pewnością was oczarują.

Co zjecie w Egerze? Węgierskie klasyki: zupę Bogrács, serwowaną w kociołku i kultową zupę rybną Halászlé, polędwicę wołową na sposób Estercházy i na sposób Budápest, naleśniki Hortobágyi, z mięsem i papryką, a także słynne słodkie orzechowo-bakaliowe naleśniki à la Gundel. Węgierskie dania uzupełniają smaki kuchni polskiej i europejskiej. Wszystkie potrawy popijecie starannie wyselekcjonowanymi winami z dwóch najbardziej znanych węgierskich stolic tego trunku - Egeru i Tokaju - odpowiednio dobranymi do dań.

Warto wiedzieć, że restauracja Eger to część Rezydencji Eger w Kazimierzu Dolnym, gdzie możecie spędzić uroczy weekend albo urlop w tym miasteczku. Kameralny, stylowy i nowoczesny pensjonat już kilkukrotnie uzyskał prestiżowe wyróżnienie międzynarodowego przewodnika „Gault & Millau” Polska jako jedno ze 100 najciekawszych miejsc w naszym kraju. Jest bardzo urokliwy, zaciszny i otoczony zielenią, a zarazem stanowi doskonałą bazę wypadową do zwiedzania Kazimierza i okolic.

Rezydencja Eger w Kazimierzu Dolnym
Restauracja Eger wnętrze
Restauracja Eger zupa

3/6 Zielona Tawerna

Podobno nie ma drugich takich kotletów schabowych jakie są tutaj. Zjecie też mielone, placki ziemniaczane z łososiem czy śledzie w śmietanie. Na deser najlepsza będzie szarlotka z lodami. Bo Zielona Tawerna to kwintesencja pysznej, domowej kuchni polskiej.

Miejsce jest przytulne dzięki pokojom, w którym mieści się restauracja (niegdyś był to dom mieszkalny). Wnętrza ozdabiają masywne meble, na ścianie wiszą obrazy, a na półkach poukładane są bibeloty. Latem możecie zjeść na ładnej werandzie z widokiem na ogród, otoczony zielenią.

Zielona tawerna

4/6 Restauracja Bajgiel

Zaprasza na tradycyjne dania kuchni polskiej i żydowskiej, ale przede wszystkim na pyszne Bajgle Jeremiego przygotowywane według autorskiej, rodzinnej receptury, która otrzymała certyfikat lokalnego produktu. Ten drożdżowy obwarzanek z otworem, w charakterystycznym kształcie kwiatu obsypanego makiem, czarnuszką lub sezamem podawany jest tu z łososiem, z białym serem z dodatkiem konfitury pomarańczowej i sałatką owocową, ale też z frykadelkami cielęco-indyczymi ze smalcem gęsim i ogórkiem.

W karcie znajdziecie też pierogi z kaszą jaglaną i suszoną miętą na słodko, kaczkę z wiśniami czy Czulent – tradycyjną potrawę szabatową z mięsa wołowego, kaszy pęczak, fasoli, marchewki, ziemniaków w rosole z dodatkiem cebuli. Na deser spróbujcie Hamantasze – żydowskie maślane ciasteczka z nadzieniem z suszonych owoców.

Restauracja Bajgiel
Bajgiel

5/6 Przystanek Korzeniowa

Ta kameralna restauracja o domowym charakterze mieści sie na uboczu od głównych kazimierkch szlaków, bo nie daleko Wąwozu Korzeniowa. Ale z decydowanie warto się tam wybrać. Autorsk kuchnia o korzeniach z różnych stron świata to efekt pasji i podróży gospodarzy. Zjecie tu ziemniaczki ze zsiadłym mlekiem i kaszankę, ale też japoński placek okonomiyaki, syczuańsi ramen czy pogankę, czyli kiszoną karzę z warzywami na ostro, a na deser tutejsze kultowe brownie. W karcie znajdziecie zarówno dania wege, jak i z mięsem. Właściciele nazywają to miejsce klubojadalnią, bo wieczorami odbywają się tu taj koncerty. 

Przeczytaj historię: Domowej restauracji Przystanek Korzeniowa

Przystanek Korzeniowa danie
Przystanek Korzeniowa
Domowa restauracja na uboczu Przystanek Korzeniowa, fot. Gutek Zegier

6/6 Herbaciarnia u Dziwisza

To idealne miejsce na popołudniową herbatę lub kawę w towarzystwie ciasta. Wiekowy dom z werandą urządzono stylowymi kanapami, obrazami i lustrami w złotych ramach. W każdym miejscu stoją bibeloty. W takim misz-maszu łatwo poczuć artystycznego ducha. Spośród wielu rodzajów herbat są te klasyczne, białe, czerwone, zielone czy oolong, ale też yerba mate. Są kawy z różnych zakątków świata oraz czekolady w wielu wariantach. I desery – cała witryna jest nimi obstawiona, tak że czasem trudno się zdecydować czy tartę, czy tort, a może szarlotkę czy makowiec. Latem ugasi pragnienie mrożona herbata i lody. Zimą rozgrzeją różne rodzaje nalewek, które można też kupić na wynos.

Zdjęcia: materiały prasowe, Shutterstock, Gutek Zegier

Herbaciarnia U Dziwisza
Herbaciarnia U Dziwisza wnętrze

Zostań z nami

Bądź na bieżąco