werandcountry.pl weranda.pl
  • Od kuchni
  • Od kuchni

Bistro Młyn w Gdańsku – nowy lokal na mapie Trójmiasta

autor: Monika Utnik

Wyspa Spichrzów położona jest blisko największych atrakcji Gdańska, ale jednocześnie dość daleko, by odpocząć od turystycznego gwaru. To tutaj otworzył się Bistro Młyn. Zobaczcie, co dla was przygotował!

Główną inspiracją Bistro Młyn były zachódy słońca nad gdańskim morzem, błękit i pudrowy róż - kolory delikatne i subtelne. Restauracja znalazła swoją przystań w budynku Hotalu Grano, znajdującym się na rogu ulic Chmielnej i Pszennej. Może pomieścić nawet 100 osób. Zaaranżowana została z myślą o rodzinach szukujących nie tylko dobrej kuchni, ale też wytchnienia w pełnym uroku miejscu, z dala od typowych gdańskich lokali.

Jan Sikora właściciel pracowni Sikora Wnętrza Architektura, która była odpowiedzialna za projekt wnętrza, zauważył, że większość restauracji w okolicy ma ten sam styl – dominują cegła, elementy industrialne i stare drewno. To sprawia, że wszystkie lokale są praktycznie takie same, zlewają się. Dodatkowo taka stylistyka jest mało rodzinna i przyjazna. - Przygotowując się do pracy, wyobraziłem sobie wnętrze, które będzie alternatywą dla ludzi szukających czegoś innego niż ciężkie wnętrza. Czegoś lekkiego i przyjaznego – mówi Jan Sikora. 

Wystrój został uzupełniony szlachetnymi materiałami, takimi jak lokalne gatunki drewna (dąb i jesion) oraz unikatami światowego i lokalnego designu, np. lampami i krzesłami Tabanda – wyjątkowej trójmiejskiej manufaktury, która inspiracje czerpie z natury. Za realizację projektu odpowiedzialna była warszawska spółka Trust Us. - Projekt był nietypowy, bo wymagał rzadko stosowanej obróbki drewna – mówi Wojciech Banach, dyrektor w Trust Us.

W menu, oprócz wymyślnych śniadań oraz dań kuchni włoskiej, znajdziemy również autorskie burgery, sałatki oraz wyśmienite desery.

Zostań z nami

Bądź na bieżąco