werandcountry.pl weranda.pl
  • Dzieje się
  • Restauracje

Michelin nagradza gwiazdkami street food

autor: Amelia Safader

Prestiżowa odznaka Michelin to największe wyróżnienie i reklama dla restauratora. Gwiazdką honorowane są najlepsze restauracje na świecie. Jednak jak się okazuje dobre jedzenie można znaleźć wszędzie niezależnie od zasobności portfela. Przekonały się o tym stoisko w Singapurze oraz malutka jadłodajnia w Bangkoku, która jednak chce teraz zwrócić swoją nagrodę.

Wejście na listę prestiżowych restauracji Michelin to zaszczyt i najlepsza reklama dla restauratora. Nie każda restauracja może się jednak o nią ubiegać. Gwiazdka przyznawana jest tylko w niektórych krajach
i miastach. W Polsce jest to Warszawa i Kraków. Jak podaje przewodnik z 2017 roku gwiazdki utrzymały się
w dwóch polskich restauracjach: Atelier Amaro i Senses, a wyróżnienie za jakość i smak trafiło do lokalu Kieliszki na Próżnej.

Osoby, które decydują o przyznaniu gwiazdki – inspektorzy Michelin są anonimowi i przychodzą z zaskoczenia. W ostatnim czasie rozszerzyli obszar kulinarnych poszukiwań o miejsca, gdzie w prostych warunkach powstaje uczta dla podniebienia. Jednak dla niektórych otrzymanie odznaki może stać się problemem. Tak stało się w przypadku tajskiej jadłodajni, która chce zwrócić przyznaną jej nagrodę i wyjść
z prestiżowego grona.

 

Non farti ingannare dalle apparenze! Questo piccolo locale di una delle strade più trafficate di Bangkok ha ottenuto una stella Michelin ⭐ / Don't be fooled by appearances! This little joint is one of the most populated locales of Bangkok and has even earned for itself a Michelin star ⭐  #tasty #yummy #cibo#cooking #cucina #delicious #eat #eating#food #foodaddict #foodblog #foodblogger #streetfood @Regrann from @gaggan_anand - I am 72 yrs old... I cook every dish u order .. I have been cooking for 40yrs + ... my restaurant is a Michelin star ⭐️ ... u have to eat on the streets ... and now u need a reservation ... I first ate here in 2009 since then nothing has changed I wish and hope I have the same energy if I live that long completely a Thai Answer to legend of Jiro ... hopefully she won’t franchise true super star legend of Thai food .. #michelinguidebkk2018 #gaggan #raanjayfai - #regrann

A post shared by TuttoFood Milano (@tuttofoodmilano) on


Jadalnia Raan Jay Fai znajduje się na ulicy Bangkoku. Prowadzona jest przez 72-letnią szefową kuchni Jay Fai, która uważana jest za mistrzynię street foodu. Jak twierdzi właścicielka ludzie zaczęli przychodzić do jej malutkiego lokalu, aby zrobić zdjęcie, zamiast coś zjeść. Tak duże zainteresowanie wprowadziło zamieszanie do jej życia. Zmusiło do robienia rezerwacji, co z kolei wpłynęło na wzrost cen
i odstraszyło stałych bywalców. Jay Fai uważa, że najcenniejszymi dla niej gwiazdkami są klienci, którzy kochają jej jedzenie i więcej nagród nie potrzebuje.

Gwiazdkę otrzymało również stoisko sprzedające jedzenie w Singapurze. Hongkong Soya Sauce Chicker Rice & Noodle mieści się w singapurskim Chinatown. Właściciel nie krył zaskoczenia. Międzynarodowy Dyrektor Przewodnika Michelin uzasadnił wybór mówiąc, że Singapur to miejsce,
w którym krzyżują się kulinarne wpływy, a miasto cieszy się dobrą renomą ze względu na scenę gastronomiczną tworzoną przez młodych, zdolnych ludzi. Singapurskie stoisko doceniono za jakość składników, prostotę dań, technikę gotowania i emocje jakie dodawane są do przygotowania jedzenia
i zadowolenia klienta. Sztandarowym daniem jest tu kurczak w sosie sojowym podawany z makaronem
i ryżem. A to wszystko w bardzo w niskiej cenie.

 

Zostań z nami

Bądź na bieżąco