• W hotelu

Dr Irena Eris Tasty Stories: menu, które trzeba opowiedzieć! Relacja z wydarzenia

autor: Angelika Zdankiewicz | 4 października 2017

Goście Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica-Zdrój usiedli przy współnym stole, by raczyć się specjałami od lokalnych producentów, przyrządzonych przez uznanych szefów kuchni. Tak zakończyła się pierwsza część projektu Dr Irena Eris Tasty Stories.

Historie opowiedziane smakiem, czyli kulinarny projekt Dr Irena Eris Tasty Stories przybliża gościom
i wszystkim sympatykom dobrej kuchni najlepszych lokalnych producentów. W pierwszej edycji byli to wytwórcy z regionu Małopolski i Beskidu Sądeckiego: Filip Kądziołka – rybak, Jacek Nowak – pszczelarz, Krzysztof Maurer – wytwórca soków i destylatów, Tomasz i Wawrzyniec Maziejukowie – producenci serów kozich, Wiktor Szpak – winiarz, który wraz z żoną Elwirą prowadzi Winnice Jasiel.

Pierwszego dnia razem z hotelowymi gośćmi mieliśmy niepowtarzalną okazję odwiedzić ich i zobaczyć,
jak wytwarzają swoje specjały. Na wszystkich ogromne wrażenie zrobiło zaangażowanie i dbałość z jaką traktują swoje produkty, a przede wszystkim serce, jakie wkładają w niełatwą, codzienną pracę. 

13

Następnego dnia, w sobotę 16 września, wszyscy producenci przyjechali do hotelu i podczas śniadania
w lobby hotelowym zaprezentowali swoje smakołyki. Obecna była też grupa fantastycznych ludzi
z Towarzystwa z Beskidu Niskiego – na długim stole częstowali domowymi wyrobami: ciastami, żurkiem, pastą z ziaren słonecznika, swoją wariacją pierożków samosa i lokalną sezonową specjalnością, czyli rydzami, z których zrobili wyśmienity tort. 

To był idealny przedsmak tego, co czekało na wszystkich wieczorem. Zwieńczeniem całego wydarzenia była bowiem kolacja „Flora i Fauna”. 

Aby lokalne specjały pokazać w nowy, nieoczywisty sposób, Janusz Myjak, szef kuchni Restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica-Zdrój, zaprosił do współpracy dwóch wybitnych szefów kuchni spoza beskidzkiego regionu. I tak zaproszenie przyjęli: Marcin Filipkiewicz z Restauracji Copernicus z Krakowa oraz Jacek Grochowina z warszawskiej Restauracji Nolita.

Każde danie było wariacją na temat wybranego lokalnego produktu. Jesiotra z selerem, śliwkami
i pęczakiem przygotował Janusz Myjak. Pstrąga faszerowanego grzybami upiekł w soli z oliwą z pietruszki Marcin Filipkiewiecz. Z kolei Jacek Grochowina zaserwował jelenia z gołąbkiem i buraczkami. 

Do każdego dania sommelier Krzysztof Królczyk z wineonline.pl dobrał właściwe wino (w tym wybitnego Rieslinga Kabinett Halbtrocken). 

4
Od lewej: szef serwisu Łukasz Okuniewicz i trzech szefów kuchni: Janusz Myjak, Jacek Grochowina i Marcin Filipkiewicz
Od lewej: szef serwisu Łukasz Okuniewicz i trzech szefów kuchni: Janusz Myjak, Jacek Grochowina i Marcin Filipkiewicz
Od lewej: szef serwisu Łukasz Okuniewicz i trzech szefów kuchni: Janusz Myjak, Jacek Grochowina i Marcin Filipkiewicz
8
9

Czterogodzinna kolacja była prawdziwą ucztą dla zmysłów – kubki smakowe szalały od nadmiaru pozytywnych wrażeń, oko cieszył pięknie udekorowany stół, a wszystko w otoczeniu krynickich lasów. 

Szykujemy się już na drugą odsłonę projektu Dr Irena Eris Tasty Stories, tym razem w Hotelu SPA Dr Irena Eris na Wzgórzach Dylewskich już 21 października 2017 r. Spieszcie się, jeśli chcecie dołączyć – bilety rozchodzą się jak przysłowiowe świeże bułeczki. Szczegóły na: www.DrIrenaErisTastyStories.com 

 

Weranda była partnerem wydarzenia wraz z BMW, Cheman i Gastro Magic.
Weranda była partnerem wydarzenia wraz z BMW, Cheman i Gastro Magic.
Weranda była partnerem wydarzenia wraz z BMW, Cheman i Gastro Magic.

Zostań z nami

Bądź na bieżąco