reklama
  • Dzieje się

Włoska pizza na liście UNESCO

autor: Amelia Safader

Podobno ta włoska jest najsmaczniejsza. To proste i szybkie danie, więc liczą się wysokiej jakości składniki, ale też sposób wyrabiania. Od teraz oryginalne kręcenie ciasta spod Neapolu jest uznane za włoskie dziedzictwo.

Chyba każdy wie, że pizza ma włoskie korzenie. Włosi poświęcają jej dużo czasu tworząc cały rytuał wyrabiania i dodając najlepsze składniki, których we Włoszech nie brakuje. Rosnące w słońcu pomidory, oliwki i tłoczona z nich oliwa pozwalają stworzyć prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Pizza zdjęcie

Neapolitańskie kręcenie ciastem i pieczenie go w piecu opalanym drewnem znane we Włoszech jako
pizzaiuolo zostało uznane za dziedzictwo narodowe.

Neapolitańskie kręcenie ciastem i pieczenie go w piecu opalanym drewnem znane we Włoszech jako pizzaiuolo doczekało się swojego święta. Został mu nadany status światowego dziedzictwa UNESCO – ma to podnieść świadomość tej tradycji na całym świecie.

Pizzaiuolo jest przekazywane z pokolenia na pokolenie, to – oprócz samego kręcenia – społeczny rytuał piosenek, opowiadań i gestów, który tworzy się pomiędzy osobami robiącymi pizze, a gośćmi w neapolitańskich dzielnicach klasy robotniczej. Klasyczna neapolitańska pizza ma dwie wersje: pierwsza to Margherita z bazylią, mozarellą, pomidorami i oliwą, która ma takie same kolory jak włoska flaga. Uważa się, że została nazwana na cześć królowej Margherity z Sabaudii. Kolejna to Marinara z pomidorami, czosnkiem i oliwą.

Włosi kochają jedzenie i wkładają dużo serca w jego przygotowanie. Mają też jedne z najlepszych win.
W planach jest wystąpienie o ochronę dziedzictwa żywnościowego i winnego.

 

reklama

Zostań z nami

Bądź na bieżąco