reklama
  • Dzieje się
  • Restauracje

Listopad z gęsiną. Gdzie zjeść najlepszą?

autor: Matylda Rosłaniec

Listopad od kilku lat jest miesiącem gęsiny. Ale gdzie zjeść najlepsze dania z gęsiego mięsa? Polecamy sprawdzone restauracje.


Małopolska

Enoteka Pergamin, Biała Róża i Filipa 18 to tylko niektóre z krakowskich restauracji, gdzie stoły opanowała gęsina w najlepszym wydaniu. Przysmaków z gęsiny nie zabraknie też w hotelowych restauracjach, np. w Krynicy Zdrój, gdzie serwuje je szef kuchni Szósty Zmysł, restauracji Hotelu SPA DR Ireny Eris oraz w hotelu Cristal Park w Dąbrowie Tarnowskiej, gdzie koniecznie trzeba skusić się na marynowaną pierś w towarzystwie pieczonego jabłka.


Śląsk

Tradycyjne smaki odnaleźć można w specjalnym menu Śląskiej Prohibicji, w którym króluje domowy półgęsek. Gęsina z czeskim akcentem knedli i modrej kapusty to mocny punkt restauracji Drevny Kocur we Wrocławiu. A w Kameralnej w Pszczynie wybierać można z aż 11 dań dedykowanych gęsiemu mięsu.


Mazowsze

Mimo, że to wcale nie Warszawa kojarzy się z gęsiną, szefowie kuchni stołecznych restauracji pokazali w tym roku, że o tym mięsie wiedzą naprawdę sporo. Wybierać można do woli, ale najlepszych dań spróbujecie w White One, gdzie można zamówić siedmiodaniową degustację lub poprosić o upieczenie całej gęsi! Ed Red Warszawa zaserwuje parfait z gęsi owsianej z marynowanymi grzybami, z kolei Stary Dom podaje gęś w tradycyjnej odsłonie z pęczakiem i buraczkami. Głodnych kulinarnych szaleństw na pewno nie zawiedzie ZONI, gdzie pojawi się półgęsek ze śliwkami w żubrówce z jabłkami z lejkowcami dętymi i cząbrem.

 

gęsina restauracje
fot. Shutterstock


Pomorze

Na samym morzem, w Ustce, daniami z gęsiną uraczy restauracja Dym na Wodzie, np. nadziewając mięsem pierogi i podając je w towarzystwie kiszonej marchwi i ogórka, demi glace i czipsów z jarmużu. W Trójmieście jak zwykle nie zawiedzie sopocka Sztuczka Bistro. Do wyboru są pasztet z suszoną śliwką duszoną w herbacie z kompresowaną gruszką, pierś i kiełbasa z gęsi z puree z pasternaku, a nawet deser z gęsim akcentem. Fedde Bistro w Gdyni podaje m.in. gęsie udo glazurowane porterem i miodem z dodatkiem buraczanego gratin.


Wielkopolska

Gęsina to znak rozpoznawczy wielkopolskiej gastronomii. Będąc w Poznaniu warto zajechać do restauracji Cucina na specjalne menu degustacyjne (konieczne rezerwacje) rozpoczynające się od tatara z gęsi z rydzami, oraz do Bazaru 1838 na consommé z pieczonej gęsi z pikantnymi pierożkami. Poza stolicą województwa potraw z gęsiego mięsa spróbujecie np. w restauracji Hotelu Kristoff w Blizanowie.

Smacznego!

 

reklama
reklama

Zostań z nami

Bądź na bieżąco