Lasagna z kurczakiem

Lasagna z kurczakiem
Lasagna z kurczakiem fot. shutterstock

Włoska lasagna w kremowym sosie pomidorowym to jedna z ulubionych pozycji obiadowych na całym świecie. Spróbujcie lżejszej wersji dania, z kurczakiem.

Składniki:

• podwójna pierś z kurczaka
• 9 płatów lasagni
• cebula
• marchewka
• 2 ząbki czosnku
• łyżka przecieru pomidorowego
• ½ szklanki tartego parmezanu
• ½ szklanki wytrawnego, białego wina
• łyżeczka suszonego oregano
• 2 puszki pomidorów krojonych
• szklanka bulionu z kurczaka
• kulka mozzarelli
• jajko
• opakowanie ricotty
• sól
• pieprz
• oliwa

reklama


Przygotowanie:

> Czosnek i cebulę posiekaj drobno, podsmaż na rozgrzanej oliwie.
> Marchewkę pokrój w cienkie paski, dodaj do cebuli, zalej białym winem i duś chwilę.
> Dodaj pomidory i przecier pomidorowy, oregano.
> Duś około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.
> Kurczak pokrój w małą kostkę, oprósz solą.
> Ricottę wymieszaj z jajkiem, mozzarellę porwij na kawałki.
> Sos dopraw solą i pieprzem i wyłóż 1/3 na dno brytfanki, rozłóż 3 płaty ciasta, wylej kolejną warstwę sosu, ponownie 3 płaty makaronu.
> Rozsmaruj na nim ricottę, ułóż kawałki kurczaka. Przykryj kolejną warstwą makaronu i wylej resztę sosu.
> Wierzch posyp kawałkami mozzarelli.
> Piecz 35-45 minut w temperaturze 190˚C.
 
Smacznego!

przepis: Matylda Rosłaniec 
fot. shutterstock 

Zobacz także

  • Kremowa zupa grzybowa

    Aromatyczna zupa grzybowa to obowiązkowe danie, kiedy polska, złota jesień obdarowuje nas smakowitymi skarbami lasu. Dodajcie do niej odrobinę kremowego serka, będzie jeszcze bardziej aksamitna. zobacz więcej »
  • przepisy, kuchnia, ciasta

    Tarta czekoladowa

    Zawsze smakuje dobrze, a podana z sałatka mango i gałką lodów sprawia, że nikt nie może się jej oprzeć. Po prostu, tarta czekoladowa. zobacz więcej »
  • DIY, ozdoby świąteczne, Boże Narodzenie, hobby

    DIY: zrób jabłka miłości

    Kojarzą się z dzieciństwem i jego smakami, jarmarki świątecznymi i szerokim wachlarzem zabiegów socjotechnicznych, które mają skłonić rodziców do kupienia tej pyszności na patyku – jabłka obtaczanego w karmelu. W prosty sposób możemy sami je zrobić i wrócić do zapomnianych smaków. zobacz więcej »

© Wydawnictwo TE-JOT

  • Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.K.
  • ul. Malczewskiego 19, 02-612 Warszawa
  • tel. 22 854 14 65, fax: 22 854 14 69

Redakcja magazynu

  • 02-612 Warszawa, ul. Malczewskiego 19
  • tel. 22 854 14 65, faks 22 854 14 69

Reklama

  • Product manager kom. 602 686 604
  • Beata Łapińska tel. 22 854 14 32

LOGO Weranda weekend

Redakcja internetowa

  • e-weranda@weranda.pl
Wczytywanie danych...
Youtube
Pinterest