Tarta czekoladowa

Przepis na tartę czekoladową z pysznymi dodatkami - sałatką z mango i gałką lodów.
W górę
W dół

Zawsze smakuje dobrze, a podana z sałatka mango i gałką lodów sprawia, że nikt nie może się jej oprzeć. Po prostu, tarta czekoladowa.
 
Stopień trudności – początkujący

Czas przygotowania – poniżej 1 godziny

Składniki:

Na tartę czekoladową:

· 200 g ciemnej czekolady do gotowania

· 200 g masła

· 4 jajka

· 150 g cukru pudru

· 80 g mąki



Na sałatkę z mango:

· 4 dojrzałe mango

· 1 łyżeczka brązowego cukru

· 1 łyżka rumu

Przygotowanie:

> Rozgrzej piekarnik do 200 °C.

> Posmaruj formę do tarty tłuszczem i posyp ją mąką.

> Połam czekoladę na kawałki, włóż ją do metalowej miski i rozpuść w kąpieli wodnej.

> Dodawaj kawałki masła, ciągle mieszając, aż wszystko się rozpuści.

> Ubijaj krótko jajka z cukrem.

> Przesiej mąkę i wymieszaj ją z ubitymi jajkami.

> Następnie dodaj masę czekoladową z masłem i ponownie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.

> Wlej ciasto do przygotowanej foremki.

> Włóż ciasto do gorącego piekarnika i piecz je w temperaturze 180 °C nie dłużej niż przez 18 min. W przeciwnym razie ciasto będzie twarde w środku, a oryginalna francuska tarta jest w środku miękka.

> Wyjmij tartę z piekarnika, poczekaj, aż wystygnie w foremce. Następnie wyjmij ją i posyp cukrem pudrem.

Sałatka z mango:

> Usuń pestki z mango, obierz je i pokrój w kostkę.

> Rozgrzej w garnku trochę wody z brązowym cukrem i wrzuć kostki mango.

> Dodaj rum, wymieszaj i gotuj wszystko przez chwilę na wolnym ogniu.

> Tartę najlepiej podawać jeszcze ciepłą z sałatką mango i gałką lodów waniliowych lub kokosowych.

Przygotowanie tutorialu: Karin/www.geschmacksmomente.com. Więcej tutoriali na DaWanda.pl.

 

 

Zobacz także

  • Kremowa zupa grzybowa

    Aromatyczna zupa grzybowa to obowiązkowe danie, kiedy polska, złota jesień obdarowuje nas smakowitymi skarbami lasu. Dodajcie do niej odrobinę kremowego serka, będzie jeszcze bardziej aksamitna. zobacz więcej »
  • Lasagna z kurczakiem

    Włoska lasagna w kremowym sosie pomidorowym to jedna z ulubionych pozycji obiadowych na całym świecie. Spróbujcie lżejszej wersji dania, z kurczakiem. zobacz więcej »
  • DIY, ozdoby świąteczne, Boże Narodzenie, hobby

    DIY: zrób jabłka miłości

    Kojarzą się z dzieciństwem i jego smakami, jarmarki świątecznymi i szerokim wachlarzem zabiegów socjotechnicznych, które mają skłonić rodziców do kupienia tej pyszności na patyku – jabłka obtaczanego w karmelu. W prosty sposób możemy sami je zrobić i wrócić do zapomnianych smaków. zobacz więcej »

© Wydawnictwo TE-JOT

  • Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.K.
  • ul. Malczewskiego 19, 02-612 Warszawa
  • tel. 22 854 14 65, fax: 22 854 14 69

Redakcja magazynu

  • 02-612 Warszawa, ul. Malczewskiego 19
  • tel. 22 854 14 65, faks 22 854 14 69

Reklama

  • Product manager kom. 602 686 604
  • Beata Łapińska tel. 22 854 14 32

LOGO Weranda weekend

Redakcja internetowa

  • e-weranda@weranda.pl
Wczytywanie danych...
Youtube
Pinterest