Sernik chałwowy

Przepis na pyszny sernik chałwowy

Przepis na rozpływający się w ustach sernik chałwowy. Spróbujesz?
W górę
W dół

Składniki na tortownicę 20 cm

Spód:

· 200 g herbatników maślanych lub ciastek digestive

· 70 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej

Masa serowa:

· 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka (bez dodatków typu masło, czy cukier)

· 300 g ulubionej chałwy, najlepiej bez dodatków

· 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

· 3 łyżki jogurtu greckiego (możecie zastąpić gęstą kwaśną śmietaną)

· 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

· 1 duże jajko

· 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa:

· 100 ml śmietany kremówki

· 100 g gorzkiej czekolady 70% kakao

Dodatkowo:

· około 50 g pokruszonej chałwy do dekoracji (można pominąć)



Przygotowanie:

>>> Dno formy wyłóż papierem do pieczenia tak, by jego brzegi wystawały poza obręcz tortownicy. Następnie owiń formę szczelnie folią aluminiową.

>>> Herbatniki oraz miękkie masło umieść w malakserze i zblenduj, aż będą miały konsystencję mokrego piasku*. Wsyp wszystko do przygotowanej wcześniej formy i wyrównaj, dociskając dłonią lub odwrotną stroną łyżki.

>>> Chałwę pokrusz i włóż razem z twarogiem oraz cukrem do misy miksera. Zmiksuj do połączenia. Dodaj jogurt oraz mąkę i wymieszaj. Na koniec wbij jajko oraz ekstrakt z wanilii i zmiksuj raz jeszcze. Staraj się nie miksować zbyt długo, żeby niepotrzebnie nie napowietrzać masy.

>>> Wylej masę serową na spód z herbatników, wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 60 minut w kąpieli wodnej** lub z szeroką formą wypełnioną wrzątkiem ustawioną pod spodem.

Czekoladowe babeczki z kremem mascarpone i karmelowym sosem whisky

Jak zrobić rozpływające się w ustach, delikatne czekoladowe babeczki z kremem mascarpone i karmelowym sosem whiskey? Doskonały przepis zdradziła nam Żaneta, blogerka w Cupcakes Factory. Chętni na słodki deser?
zobacz więcej »


>>> Wystudź w uchylonym piekarniku.

>>> Gdy sernik wystygnie, przygotuj polewę. Czekoladę posiekaj i umieść w misce. Kremówkę podgrzej i gorącą zalej posiekaną czekoladę. Poczekaj, aż czekolada zacznie się rozpuszczać, po czym wymieszaj, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Gotową wylej na wystudzony sernik i wyrównaj. Wierzch możesz dodatkowo posypać pokruszoną chałwą dla dekoracji.

>>> Formę z sernikiem owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 – 3 godziny. Wyjmij około 10 minut przed podaniem, żeby polewa nieco zmiękła.

Małgorzata Wołoszyn – „zew pieczenia” odkryła po urodzeniu córeczki Zosi: „Uczyłam się macierzyństwa, a stresy rozładowywałam w kuchni, mieszając składniki, wałkując kruche na pleśniaka i wyjmując z pieca kolejne, mniej lub bardziej udane, wypieki”. Smakowite efekty kuchennych poczynań Małgosi można śledzić na jej blogu: www.brunetkawkuchni.com. 

Przepis i zdjęcia: Małgorzata Wołoszyn.

 

Zobacz także

  • Kremowa zupa grzybowa

    Aromatyczna zupa grzybowa to obowiązkowe danie, kiedy polska, złota jesień obdarowuje nas smakowitymi skarbami lasu. Dodajcie do niej odrobinę kremowego serka, będzie jeszcze bardziej aksamitna. zobacz więcej »
  • Lasagna z kurczakiem

    Włoska lasagna w kremowym sosie pomidorowym to jedna z ulubionych pozycji obiadowych na całym świecie. Spróbujcie lżejszej wersji dania, z kurczakiem. zobacz więcej »
  • przepisy, kuchnia, ciasta

    Tarta czekoladowa

    Zawsze smakuje dobrze, a podana z sałatka mango i gałką lodów sprawia, że nikt nie może się jej oprzeć. Po prostu, tarta czekoladowa. zobacz więcej »

© Wydawnictwo TE-JOT

  • Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.K.
  • ul. Malczewskiego 19, 02-612 Warszawa
  • tel. 22 854 14 65, fax: 22 854 14 69

Redakcja magazynu

  • 02-612 Warszawa, ul. Malczewskiego 19
  • tel. 22 854 14 65, faks 22 854 14 69

Reklama

  • Product manager kom. 602 686 604
  • Beata Łapińska tel. 22 854 14 32

LOGO Weranda weekend

Redakcja internetowa

  • e-weranda@weranda.pl
Wczytywanie danych...
Youtube
Pinterest