Gnocchi z posmakiem szałwii

Przepis na szałwiowe gnocchi

Gnocchi, włoskie kluski, tradycyjnie jadane 29 dnia każdego miesiąca, stąd często określa się je jako "danie na przetrwanie".
W górę
W dół

Tradycyjnie w niektórych rejonach Włoch, Argentynie, Paragwaju i Urugwaju gnocchi jada się 29 dnia każdego miesiąca. Podobno zwyczaj ten pochodzi jeszcze z czasów świętego Pantaleona, który podczas pielgrzymki do północnych Włoch dokonał wielu cudownych uzdrowień mieszkańców tamtejszych wiosek. Ci w ramach podziękowań zaprosili go do wspólnego biesiadowania, podczas którego podano popularną potrawę biedaków, składającą się z mąki, ziemniaków i jaj. Uzdrowiciel zachwycony posiłkiem obiecał rok udanych zbiorów i połowów. Obietnica się spełniła, a na pamiątkę tamtych wydarzeń do dziś jada się gnocchi.

Inne legendy dotyczące tej tradycji są zdecydowanie mniej chwytliwe i sprowadzają się do popularnego oraz dość uniwersalnego problemu: jak przetrwać do końca miesiąca i kolejnej wypłaty. Mąka i ziemniaki były jednymi z najtańszych produktów, dlatego gnocchi traktowano jako „danie na przetrwanie”.

A tymczasem proponuję wypróbować pyszny przepis na szałwiowe gnocchi. Rozpływają się w ustach i są niezwykle aromatyczne!



Składniki:

• 1 kg nieobranych ziemniaków

• 1 szklanka mąki (plus do podsypania)

• 1 jajko

• 1 łyżka soli

• 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Masło szałwiowe:

•  ok.100 g masła

• doniczka listków szałwii

• 2 ząbki czosnku

• sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

• parmezan do posypania

>>> Zobacz także: sprawdzone przepisy kulinarne na Weranda Country

Przygotowanie:
 
>  Nieobrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 30 min).

> Ziemniaki, jeszcze gorące, obieramy ze skóry i przeciskamy przez praskę.

> Dodajemy mąkę, przyprawy i w sam środek wbijamy roztrzepane jajko.

> Wyrabiamy kulę, odrywamy po kawałku i na blacie obficie podsypanym mąką rolujemy wałki.

> Kroimy w poprzek i widelcem robimy prążki (jeśli ciasto za bardzo klei się, podsypujemy mąką). Gotujemy partiami w osolonej wodzie chwilę (aż do wypłynięcia).

Gdzie zjeść najlepszy hummus? Polecamy cztery sprawdzone miejsca.

Gdzie zjeść najlepszy hummus? Sprawdzone miejsca

Hummus to nie tylko pasta z ciecierzycy zagryzana kolorowymi warzywami i pitą. Na Bliskim Wschodzie jego przygotowanie urasta ro rangi religii. Sprawdziłyśmy, gdzie do jego przygotowania przykłada się należytą uwagę.
zobacz więcej »


Sos:

> Masło rozpuszczamy na głębokiej patelni, dodajemy posiekane ząbki czosnku i listki szałwii. Chwilę smażymy i do sosu dorzucamy gnocchi.

> Przed podaniem doprawiamy i posypujemy parmezanem.

Joanna Prus (www.kulinarna-fuzja.blogspot.com) – obsesyjnie podąża za odkrywaniem nowych doznań i smaków. Kocha wyrabiać ciasta w takt dźwięków Astrud Gilberto i podrygiwać w trakcie krojenia pomidorów, pijąc jednocześnie wino, a  później dolewając resztę do garnka. Wykorzystuje szczyptę fantazji, odrobinę ryzyka i... sto procent serca. Słodzi życie kilkoma łyżeczkami cukru i wyostrza je odrobiną chili.

Przygotowanie przepisu i zdjęcia: Joanna Prus/Kulinarna Fuzja.

reklama

Zobacz także

  • Kremowa zupa grzybowa

    Aromatyczna zupa grzybowa to obowiązkowe danie, kiedy polska, złota jesień obdarowuje nas smakowitymi skarbami lasu. Dodajcie do niej odrobinę kremowego serka, będzie jeszcze bardziej aksamitna. zobacz więcej »
  • Lasagna z kurczakiem

    Włoska lasagna w kremowym sosie pomidorowym to jedna z ulubionych pozycji obiadowych na całym świecie. Spróbujcie lżejszej wersji dania, z kurczakiem. zobacz więcej »
  • przepisy, kuchnia, ciasta

    Tarta czekoladowa

    Zawsze smakuje dobrze, a podana z sałatka mango i gałką lodów sprawia, że nikt nie może się jej oprzeć. Po prostu, tarta czekoladowa. zobacz więcej »

© Wydawnictwo TE-JOT

  • Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.K.
  • ul. Malczewskiego 19, 02-612 Warszawa
  • tel. 22 854 14 65, fax: 22 854 14 69

Redakcja magazynu

  • 02-612 Warszawa, ul. Malczewskiego 19
  • tel. 22 854 14 65, faks 22 854 14 69

Reklama

  • Product manager kom. 602 686 604
  • Beata Łapińska tel. 22 854 14 32

LOGO Weranda weekend

Redakcja internetowa

  • e-weranda@weranda.pl
Wczytywanie danych...
Youtube
Pinterest