Czekoladowy tort bezowy z gruszkami

Czekoladowy tort gruszkowy z bezami.
W górę
W dół

Mamy plan: czwartki mają być smaczne i inspirujące kulinarne. O pomoc poprosiliśmy blogerów kulinarnych – polecają swoje ulubione przepisy, a my z zaglądamy do ich kuchni. Dziś odwiedzamy Natalię z Kulinarnych Inspiracji i zajadamy się jej czekoladowym tortem gruszkowym z bezami.

Składniki na bezy:
  • 8 białek
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki kakao
 
Składniki na masę:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 6 jajek
  • 3-4 miękkie gruszki
  • 2 łyżki + ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżeczkę żelatyny
  • Sok z ½ cytryny
  • Kakao do posypania
Przepisy na smaczne i łatwe do przygotowania dania z dodatkiem jadalnych kwiatów.

A na talerzu... łąka. Przepisy na smaczne dania z jadalnymi kwiatami

Wiele naszych roślin ma jadalne kwiaty. Aby spróbować, wystarczy troszkę odwagi i wyobraźni.
zobacz więcej »


Przygotowanie:


> Na papierze do pieczenia narysować 3 koła o średnicy 24 cm. Dwa kolejne kawałki papieru zostawić puste, będą potrzebne również.

> Ubić białka na sztywno. Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Ubijać przez kolejne parę minut po czym dodać kakao. Dokładnie zmiksować. Pianę podzielić na 5 części. Trzy części wyłożyć równomiernie na 3 narysowane kółka, tworząc 3 blaty bezowe. Z dwóch pozostałych części strzykawką lub rękawem cukierniczym robić linie na papierze w odstępach 2,5 cm (patrz zdjęcie).
 
> Piec około godzinę w 140 stopniach. Najlepiej studzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
 
> Gruszki obrać, usunąć gniazda i pokroić na cienkie plasterki. Polać sokiem z cytryny i posypać 2 łyżkami cukru.
 
> Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody. Białka ubić z 1/2 szklanki cukru. Żółtka zmiksować z rozpuszczoną czekoladą. Dodać 8-9 łyżek żelatyny. Dokładnie zmiksować. Następnie delikatnie wymieszać z ubitymi białkami.
 
> Jedno kółko bezy położyć na spód tortownicy. Wylać połowę masy czekoladowej i wyłożyć połowę gruszek. Położyć drugie kółko bezowe. Przykryć drugą częścią masy i wyłożyć resztę gruszek. Przykryć 3 kółkiem.
 
> Schłodzić w lodówce ok. 2 godziny. Upieczone linie bezowe pokroić na słupki ok. 5 cm. Użyć do dekoracji boków i góry tortu.

www.iinspiracje-kulinarne.blogspot.com – smakowite miejsce w Internecie stworzone przez Natalię, studentkę filologii francuskiej, która najpierw pokochała pieczenie i gotowanie, a potem prowadzenie bloga kulinarnego.

Zobacz także:

>>> Concordia Design: jedz, jak lubisz


>>> Casa Pablo zaprasza

>>> Fiesta del Vino – elitarny klub smakosza



reklama

 



 

Zobacz także

  • Kremowa zupa grzybowa

    Aromatyczna zupa grzybowa to obowiązkowe danie, kiedy polska, złota jesień obdarowuje nas smakowitymi skarbami lasu. Dodajcie do niej odrobinę kremowego serka, będzie jeszcze bardziej aksamitna. zobacz więcej »
  • Lasagna z kurczakiem

    Włoska lasagna w kremowym sosie pomidorowym to jedna z ulubionych pozycji obiadowych na całym świecie. Spróbujcie lżejszej wersji dania, z kurczakiem. zobacz więcej »
  • przepisy, kuchnia, ciasta

    Tarta czekoladowa

    Zawsze smakuje dobrze, a podana z sałatka mango i gałką lodów sprawia, że nikt nie może się jej oprzeć. Po prostu, tarta czekoladowa. zobacz więcej »

© Wydawnictwo TE-JOT

  • Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.K.
  • ul. Malczewskiego 19, 02-612 Warszawa
  • tel. 22 854 14 65, fax: 22 854 14 69

Redakcja magazynu

  • 02-612 Warszawa, ul. Malczewskiego 19
  • tel. 22 854 14 65, faks 22 854 14 69

Reklama

  • Product manager kom. 602 686 604
  • Beata Łapińska tel. 22 854 14 32

LOGO Weranda weekend

Redakcja internetowa

  • e-weranda@weranda.pl
Wczytywanie danych...
Youtube
Pinterest