- Od kuchni
- Dzieje się
Restauracja Opasły Tom w ścisłym finale prestiżowego konkursu
Zaprojektowana przez BUCK.STUDIO warszawska restauracja Opasły Tom Kręgliccy została nominowana do nagrody magazynu Wallpaper* Design Awards 2020.
Międzynarodowe jury prestiżowego konkursu organizowanego przez brytyjski magazyn Wallpaper* konkursie międzynarodowe doceniło projekt warszawskiej restauracji. Opasły Tom znalazł się w ścisłym finale, jako jedna z 5 restauracji z całego świata w kategorii Best New Restaurant.
Nagrodę główną otrzymała UNDER – pierwsza podwodna restauracja w Europie, zaprojektowana przez norweskie biuro Snøhetta. O zatopionej w Morzu Północnym restautacji pisaliśmy tutaj.
Warszawski Opasły Tom działał przez kilka lat przy ulicy Foksal, a w 2019 roku przeniósł się na ulicę Wierzbową 9. W tym miejscu dawniej znajdowała się księgarnia Państwowego Instytutu Wydawniczego, a przed wojną słynąca z dancingów i kabaretów Oaza.





Nowy Opasły Tom to ponad 260 metrów powierzchni. Goście restauracji mają do dyspozycji bar z czytelnią, winotekę oraz fine-diningową, półotwartą kuchnię. To jedno z tych miejsc, w których dobrze poczują się miłośnicy literatury oraz wszyscy ci, którzy mają ochotę coś zjeść, ale nie lubią sami chodzić do restauracji – w Opasłym Tomie dobrze widziane jest czytanie przy stole, nikt więc nie będzie czuł się skrępowany samotnością.
W kuchni rządzi szefowa Flavia Borawska, a w menu królują autorskie, sezonowe dania powstają tu w zgodzie z ideą slow food, w oparciu o polskie produkty regionalne: bliny z przegrzebkami, śledzie ze śmietaną i karmelizowaną czerwoną cebulą, pierogi z sandaczem i porem, czy polędwica z jelenia.
Lokal należy do rodziny Kręglickich, znanych warszawskich restauratorów, którzy w swoim portfolio mają 8 stołecznych restauracji.
Źródło: materiały prasowe