Uczta przy drewnianym stole

W górę
W dół
Monika Walecka, jedna z najbardziej cenionych blogerek kulinarnych, przez lata kusiła zaskakującymi przepisami i soczystymi zdjęciami potraw robionymi, w większości, w jej przytulnej kuchni. Teraz zaprasza do słynnego, drewnianego stołu na ucztę pełną smakowitych kąsków.
 
W książce „Opowiadania drewnianego stołu” Monika zdradza ulubione przepisy na proste dania, które zamieniają codzienny posiłek w małą, kulinarną przygodę, na dobre wypędzając nudę z kuchni. Podzielone na pory dnia rozdziały podsuną pomysły na super zdrowe śniadanie z miseczką amarantusa z owocami, ekspresowe owsiane lassi, czy pachnącą ziołami pieczoną ricottę. Nie brakuje też doprowadzonych do perfekcji receptur na brioche, chałkę i bajgle, na które czekali fani śledzący piekarniczą drogę autorki, szkolącej umiejętności w najlepszych piekarniach San Francisco. W porze obiadu Monika stawia przed nami cukinie faszerowane pilawem z jagnięciny, buraczane pęczakotto z malinami albo małże w sosie z błękitnego sera i estragonu albo żeberka pieczone w sosie piwnym. Nie może zabraknąć też deserów, ale i tu spodziewajcie się niecodziennych połączeń. Zachwycicie się orzechową szarlotką i wielowarstwowym miodowym tortem rosyjskim, karmelizowanym boczkiem w czekoladzie i prażonych migdałach albo michałkowym brownie.
 
Przede wszystkim jednak przerzucając strony, przypominające te z zeszytu z przepisami naszych mam i babć, poznacie historie i opowieści nie tylko o sławnym już stole, ale początkach fascynacji gotowaniem, która przerodziła się w sposób na życie. Zgłębicie małe tajemnice gospodyni i zgodnie z instrukcjami uporządkujecie szafki ze zbędnym sprzętem kuchennym, zapełniając je produktami, które ułatwiają życie i udoskonalają codzienne menu. A do tego wszystkiego w gratisie dołożone są przepiękne fotografie Moniki. Istnieje jednak ryzyko, że podczas oglądania zrobicie się straszliwie godni.
 
Przetestowany przepis z książki – amarantus na mleku migdałowym:
 
składniki:
 
•1/2 szklanki ziaren amarantusa
•1 ½ szklanki mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
•1-2 łyżki cukru
•szklanka malin (użyłam ½ mango)
•2 łyżki płatków migdałowych (pominęłam)
 
przygotowanie:
 
Amarantus zalej mlekiem, dodaj łyżkę cukru i doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu 30 minut, mieszając co jakiś czas, do uzyskania kremowej konsystencji. Jeżeli przygotowujesz sos malinowy, włóż owoce do rondla, dodaj łyżkę cukru i gotuj kilka minut, aż się rozpadną. Amarantus podawaj z sosem malinowym lub świeżymi owocami (ja podałam go z kawałkami mango), posypany prażonymi płatkami migdałowymi.
 
Tekst i zdjęcia: Matylda Rosłaniec

„Opowiadania drewnianego stołu”
Wydawnictwo Helion, 2017
www.sensus.pl

Zobacz także

© Wydawnictwo TE-JOT

  • Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.K.
  • ul. Malczewskiego 19, 02-612 Warszawa
  • tel. 22 854 14 65, fax: 22 854 14 69

Redakcja magazynu

  • 02-612 Warszawa, ul. Malczewskiego 19
  • tel. 22 854 14 65, faks 22 854 14 69

Reklama

  • Product manager kom. 602 686 604
  • Beata Łapińska tel. 22 854 14 32

LOGO Weranda weekend

Redakcja internetowa

  • e-weranda@weranda.pl
Wczytywanie danych...
Youtube
Pinterest